Webwinkel Neckermann.com begint een eigen winkelketen. Daarvoor zijn in Nederland acht filialen van Kijkshop overgenomen en in België vijf zaken van DepotPlus, maakte de retailer woensdag bekend.

Neckermann.com denkt de stap naar de winkelstraat te kunnen zetten door van de winkels ook afhaal- en servicepunten te maken. Directeur Bas Pieper hoopt klanten die online iets hebben gekocht, te verleiden bij het afhalen van een pakje meteen nog even verder te shoppen.

De keten begint met dertien winkels. “We willen toe naar een landelijk netwerk van tientallen vestigingen. We zoeken nu naar goede locaties”, aldus Pieper tegenover Retailnews.nl.

Klanten kunnen in de winkels terecht voor een groot deel van het bekende Neckermann-assortiment, plus het aanbod van webshop D5 Avenue. Kleding en meubels blijven volgens Pieper alleen online beschikbaar.

Stap niet onverwacht

Neckermann, dat geheel losstaat van de gelijknamige touroperator, is sinds 1967 actief in Nederland. Begin 2006 veranderde de onderneming van een traditioneel postorderbedrijf in een webwinkel. Nu zet Neckermann de stap naar de winkelstraat.

Voor hoogleraar marketing en retailing Kitty Koelemeijer van Nyenrode Business Universiteit komt het besluit van Neckermann om fysieke winkels te openen niet onverwacht. "Ik had het niet per se van Neckermann verwacht, maar ik zat wel op die beweging te wachten. Coolblue doet het al een beetje en Bol.com doet het met Albert Heijn ook op een andere manier", zegt Koelemeijer tegenover NU.nl. "Net zoals fysieke winkels online nodig hebben, hebben pure onliners ook fysieke winkels nodig."

Doorstart in 2014

De Amerikaanse investeerder Readen heeft een meerderheidsbelang genomen in Neckermann om de stap mogelijk te maken. De aandelen zijn overgenomen van de investeringsmaatschappij Axivate Capital, die in 2013 instapte bij het voormalige postorderbedrijf. Axivate houdt een minderheidsbelang en blijft actief betrokken.

Directeur Bas Pieper erkent tegenover NU.nl dat de beslissing om fysieke winkels te openen opmerkelijk is, nu ketens als V&D en Macintosh recent failliet zijn gegaan. "We willen dit juist nu, om klanten een aanspreekpunt te bieden en producten direct te kunnen leveren."

Neckermann maakte in 2014 nog een doorstart, waarbij circa 200 medewerkers hun baan verloren. Neckermann ging in Duitsland al in 2012 failliet. De activiteiten in Nederland en België bleven toen buiten het bankroet van het moederbedrijf.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl