Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:32

James Stavridis, voormalig opperbevelhebber van de NAVO voor Europa, zei zondag dat de “verbazingwekkende incompetentie” van het Russische leger bij de invasie in Oekraïne heeft geleid tot een ongekend aantal doden onder generaals en andere hoge officieren.

“In de moderne geschiedenis is geen situatie te bedenken met een vergelijkbaar aantal omgekomen hoge officieren”, vertelde Stavridis tijdens een interview met de New Yorkse zakenman en presentator John Catsimatidis. “Aan de Russische zijde zijn in twee maanden tijd minstens twaalf Russische generaals omgekomen, als het er al niet meer zijn.”

Stavridis benadrukte dat er in de oorlogen in Irak en Afghanistan “geen enkele Amerikaanse generaal verloren is bij gevechten”. “En het zijn niet alleen generaals die hun leven verliezen.”

De ex-commandant verwees ook naar de logistieke en strategische problemen van het Russische leger, met in het bijzonder de beslissingen die leidden tot het zinken van het vlaggenschip Moskva. “Het is gewoon een heel slecht gevoerde oorlog tot nu toe”, oordeelde Stavridis.

Bekijk: Beelden tonen het brandende Russische marineschip Moskva, vlak voor het zonk

Onder de gemelde slachtoffers van de Russische militaire top bevinden zich onder andere Vladimir Petrovitsj Frolov, plaatsvervangend commandant van het Achtste Leger; Vitali Gerasimov, eerste plaatsvervangende commandant van het 41ste Leger; en Sergej Soecharjov, de commandant van het 331ste parachutistenregiment.

Rusland jaagt landen tegen zich in het harnas

Stavridis veroordeelde ook de oorlogsmisdaden die Rusland in Oekraïne pleegt, van de "illegale invasie van een democratisch buurland" tot het escaleren van de strijd door de burgerbevolking "af te slachten".

Volgens de ex-commandant staat generaal Aleksandr Dvornikov - die inmiddels door Poetin is aangesteld om de oorlog te voeren - bij westerse inlichtingendiensten bekend als de 'Slager van Syrië'. In 2015 voerde Dvornikov de Russische troepen in Syrië aan. Mensenrechtenorganisaties zijn daarom bezorgd.

Volgens Stavridis zorgt de Russische president Vladimir Poetin er met "zijn ongerechtvaardigde oorlog voor dat de NAVO zich uitbreidt" in plaats van uit elkaar valt. Hij wijst naar de mogelijke toetredingen van Zweden en Finland, die "zeer capabele militaire organisaties" hebben.

Lees ook: Finland en Zweden worden mogelijk deze zomer al lid van de NAVO – ondanks Russische dreigementen om ze te straffen als ze dat doen

"En het is niet alleen de NAVO", zegt Stavridis. Ook democratische landen elders ter wereld, zoals Japan, worden door Rusland in het harnas gejaagd, volgens de ex-commandant.

Russisch leger is 'verrassend onprofessioneel'

Vorige maand maakte de gepensioneerde generaal David Petreaus - de voormalig CIA-directeur die troepen aanvoerde tijdens de invasie van Irak en later het Amerikaanse leger in Afghanistan leidde - soortgelijke opmerkingen tijdens een interview met CNN. Hij noemde de Russische troepen "verrassend onprofessioneel" bij de invasie van Oekraïne.

"Bij het uitvoeren van basale taken zoals het onderling samenwerken met verschillende eenheden - zoals tanks, infanterie en artillerie - blijkt het Russische leger ondermaats te presteren", vertelde Petreaus.

"Decennialang wisten we al dat het Russische leger een belangrijke kracht mist die Amerikaanse en Europese strijdkrachten wel hebben: een sterk en professioneel officierenkorps", aldus de ex-commandant.

LEES OOK: Dit zijn alle wapens die de VS naar Oekraïne stuurt om tegen de Russische troepen te gebruiken