Terwijl Rusland Oekraïne blijft bestoken, voert de Verenigde Staten de militaire hulp aan het Oost-Europese land op en stuurt het duizenden wapens die kant op.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft al meer dan 4 miljard dollar toegezegd aan veiligheidssteun aan Oekraïne. Hierbij ligt de nadruk op zware artillerie, omdat Rusland een gerichte aanval is begonnen op het oostelijke deel van het land, dat veel open vlaktes telt.

President Joe Biden onthulde eind april een omvangrijk nieuw hulppakket. Dit bestaat onder meer uit ruim 20 miljard dollar aan militaire- en veiligheidssteun voor Oekraïne en de versterking van de NAVO-bondgenoten. Het bouwt voort op een eerder pakket van 800 miljoen dollar aan wapens en voorraden.

Biden heeft gezegd dat de VS de capaciteit heeft om Oekraïne “gedurende een lange periode” te ondersteunen, maar voegde eraan toe dat hij het Congres zal moeten vragen om meer middelen te krijgen. Dat is nodig omdat de huidige voorraad bijna uitgeput is. 

"Poetin rekent erop dat onze betrokkenheid zal verminderen", zei Biden afgelopen donderdag. Hij waarschuwde dat de Russische president Poetin gelooft dat "de eenheid in het Westen zal verbrokkelen… en eens te meer zullen we bewijzen dat hij ongelijk heeft."

Het nieuwe Amerikaanse steunpakket bestaat uit extra artillerie, gepantserde voertuigen en geavanceerde luchtverdedigingssystemen. Ook bevat het humanitaire en economische hulp voor een totaal bedrag van 33 miljard dollar.

Dit is een lijst van alle wapens die de VS tot nu toe heeft geselecteerd om naar Oekraïne te sturen.

1. Meer dan 1.400 Stinger luchtdoelraketten

Een lid van de Duitse luchtmacht houdt een Stinger-luchtdoelraketwerper vast.
Een lid van de Duitse luchtmacht houdt een Stinger-luchtdoelraketwerper vast.
Sean Gallup/Getty Images

Het Stinger luchtafweersysteem, ook bekend als grond-luchtraket, is een draagbaar vanaf de schouder afgevuurd luchtafweersysteem dat vliegtuigen en andere raketten kan neerschieten.

Raytheon Technologies, het bedrijf dat de Stingers produceert, heeft het moeilijk om de wapens die aan Oekraïne zijn gegeven te vervangen, omdat het Amerikaanse ministerie van defensie al 18 jaar geen nieuwe meer heeft gekocht. Daardoor zijn veel van de onderdelen niet commercieel verkrijgbaar, meldde Breaking Defense.

Dit betekent dat Raytheon een deel van de elektronica die betrokken is bij de productie van de Stingers opnieuw zal moeten ontwerpen. 

2. Meer dan 5.500 Javelin antitankraketten

Australische landmachtsoldaten vuren een Javelin antitankraket af tijdens een oefening in 2019.
Australische landmachtsoldaten vuren een Javelin antitankraket af tijdens een oefening in 2019.
William West/AFP via Getty Images

De Javelin is een geavanceerd antitankwapen dat door één persoon kan worden gedragen en gelanceerd. Net als de atletiekspeer, waar de Javelin naar is vernoemd, slaat het antitankwapen van bovenaf toe. Daar is het pantser van een tank het lichtst.

Het zelfgeleide wapen heeft een bereik van vier kilometer en volgt het warmtebeeld van zijn doelwit. De Javelins van Amerikaanse makelij bleken zeer succesvol tegen Russische tanks tijdens de lopende oorlog. 

3. Meer dan 14.000 andere antipantsersystemen

Tanks en raketwerpers werden eind maart naar Oost-Oekraïne overgebracht.
Tanks en raketwerpers werden eind maart naar Oost-Oekraïne overgebracht.
Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Onder antipantsersystemen vallen alle wapens die tegen pantservoertuigen ingezet kunnen worden.

De regering van de VS weigert de namen te noemen van bepaalde systemen die naar Oekraïne worden gezonden. Dat doet het zodat Rusland zich er niet op kan voorbereiden en zich er tegen kan verdedigen. 

4. Meer dan 700 Switchblade-drones

Een Switchblade tijdens een oefening van Amerikaanse mariniers.
Een Switchblade tijdens een oefening van Amerikaanse mariniers.
Alexis Moradian/U.S. Marine Corps via AP

Switchblades, soms omschreven als 'kamikaze drones', zijn zelfsturende drones gevuld met explosieven. Ze zijn draagbaar en zijn er in twee maten: 300 en 600. De kleinste weegt ongeveer 2,5 kilo en past in een rugzak. De grotere variant draagt een raket van 16 kilo bij zich en kan daarmee een tank vernietigen.

Omdat het zowel een wapen als een vliegende verkenner is, wordt de switchblade geclassificeerd als 'loitering munition'. Dit zijn wapens die een tijdje rond een bepaalde plek blijven hangen en pas toeslaan als een doelwit is gesignaleerd.

Het wapen is vernoemd naar de Switchblade-messen vanwege de manier waarop zijn vleugels openen tijdens de lancering. Het apparaat werd voor het eerst onthuld in 2011. Een expert vertelde Insider dat Switchblades "een revolutie in oorlogsvoering" zouden kunnen veroorzaken.

5. Negentig 155mm Houwitsers en 183.000 155mm artilleriegranaten

Een Israëlische 155mm zelfrijdende houwitser wordt ingezet tijdens beschietingen in de Gazastrook in mei 2021.
Een Israëlische 155mm zelfrijdende houwitser wordt ingezet tijdens beschietingen in de Gazastrook in mei 2021.
Jack Guez/AFP via Getty Images

De Houwitser, eigenlijk een gigantisch kanon, heeft het grootste bereik van de artillerie van het leger. Hij kan tot vier granaten per minuut afvuren en kan doelen raken tot op een afstand van 19 kilometer.

Deze bijna 8.000 kilo wegende stukken zware artillerie zullen van vitaal belang zijn voor Oekraïne tijdens deze nieuwe oorlogsfase in de Donbas-regio, die veel open vlaktes telt.

De eerste Houwitsers van het laatste hulppakket van het Pentagon kwamen eind april in Oekraïne aan. Amerikaanse soldaten leren Oekraïense troepen hoe ze die moeten gebruiken in een niet nader genoemde plek in Europa.

6. 72 tactische voertuigen om de 155mm Houwitsers te verplaatsen

Een Medium Tactical Vehicle Replacement met een M777 Houwitser van het Amerikaanse leger op sleeptouw.
Een Medium Tactical Vehicle Replacement met een M777 Houwitser van het Amerikaanse leger op sleeptouw.
Petty Officer 1st Class Caine Storino

Deze tactische voertuigen worden gebruikt om Houwitsers te verplaatsen. Ze wegen ongeveer 8.000 kilo.  

7. 16 Mi-17 helikopters

Een Russische soldaat van de speciale strijdkrachten laat zich vanuit de Mi-17-helikopter in een meer vallen tijdens het International Military Technical Forum Army.
Een Russische soldaat van de speciale strijdkrachten laat zich vanuit de Mi-17-helikopter in een meer vallen tijdens het International Military Technical Forum Army.
AP Photo/Pavel Golovkin

Mi-17 helikopters zijn transportvoertuigen die worden gebruikt om troepen te verplaatsen. Naast het vervoer van personeel, kunnen Mi-17's worden bewapend met vuurwapens en raketten.

Deze helikopters werden in het begin van de jaren 2010 gekocht van een Russische staatsexporteur van wapens. Ze waren bestemd voor de Afghaanse regering, meldde The Washington Post.

Destijds waren Amerikaanse wetgevers woedend over de aankoop en drongen ze erop aan dat het Pentagon een Amerikaanse fabrikant zou kiezen. Maar de VS koos voor de Russische helikopters, omdat ze relatief goedkoop waren en Afghaanse piloten wisten hoe ze ermee moesten vliegen. 

8. Honderden Humvees

Een Humvee nabij de tijdelijke Amerikaanse militaire basis op het vliegveld van Arlamow.
Een Humvee nabij de tijdelijke Amerikaanse militaire basis op het vliegveld van Arlamow.
Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Armored High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWVs), ook bekend als Humvees, zijn lichte dieselvoertuigen die legers van 50 verschillende landen in gebruik hebben.

9. 200 M113 pantserinfanterievoertuigen

Een M113 pantserinfanterievoertuig van het Duitse leger tijdens een oefening op een militair oefenterrein.
Een M113 pantserinfanterievoertuig van het Duitse leger tijdens een oefening op een militair oefenterrein.
Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

Pantserwagens, ook bekend als 'slagveldtaxi's', zijn ontworpen voor het vervoer van troepen en materieel in gevechtsgebieden. Hoewel ze bescherming kunnen bieden tegen granaatscherven, overleven deze voertuigen geen directe treffers van antitankwapens.

Er zijn 40 versies van de M113 APC, en ze zijn in gebruik sinds de oorlog in Vietnam

10. Meer dan 7.000 kleine vuurwapens

Militairen oefenen met het vuren van 9mm pistolen.
Militairen oefenen met het vuren van 9mm pistolen.
Richard Schoenberg/Corbis via Getty Images

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn kleine vuurwapens de wapens die een soldaat bij zich draagt. Daaronder vallen bijvoorbeeld pistolen, geweren en hagelgeweren.

11. Meer dan 50 miljoen stuks munitie

Munitie ligt uitgestald op luchthaven Antonov.
Munitie ligt uitgestald op luchthaven Antonov.
Volodymyr Tarasov/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Onlangs gebruikte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een noodverklaring om munitie ter waarde van 165 miljoen dollar voor Oekraïne goed te keuren, meldde AP. Dit is de eerste keer dat een noodverklaring is gebruikt door de Biden-regering.

De laatste verklaring werd tijdens de Trump-administratie in 2019 ingezet toen de voormalige president wapens probeerde te verkopen aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de "kritiek lage voorraden munitie voor [de door Oekraïne, red.] ingezette systemen" een reden was voor de noodtoestand.

12. 121 Phoenix Ghost tactische drones

Amerikaanse mariniers bereiden zich voor op het terughalen van de RQ-21A Blackjack die in het Australische luchtruim vliegt. Het Amerikaanse ministerie van 
Defensie heeft geen beelden of details vrijgegeven over de Phoenix Ghost.
Amerikaanse mariniers bereiden zich voor op het terughalen van de RQ-21A Blackjack die in het Australische luchtruim vliegt. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen beelden of details vrijgegeven over de Phoenix Ghost.
Cpl. Harrison Rakhshan/US Marine Corps

De Phoenix Ghost is een nieuwe tactische drone die nog niet eerder is gebruikt. Volgens een hooggeplaatste defensieambtenaar werd het wapen "snel ontwikkeld door de luchtmacht als antwoord op specifieke Oekraïense eisen", meldde Breaking Defense.

John Kirby, de perschef van het Pentagon, ontkende deze verklaring en zei dat het wapen al was ontwikkeld voordat de oorlog uitbrak. Kirby weigerde commentaar te geven op de specifieke capaciteiten van de Phoenix Ghost, maar zei dat het "verwant" is aan de Switchblade.

13. Lasergestuurde raketsystemen

Amerikaanse mariniers laden een 2,75-inch raket in een LAU-68F/A-raketwerper tijdens een training.
Amerikaanse mariniers laden een 2,75-inch raket in een LAU-68F/A-raketwerper tijdens een training.
Lance Cpl. Ashley McLaughlin

Lasergestuurde raketsystemen worden normaliter gemonteerd op vliegtuigen, maar passen ook op andere voertuigen. Ze kunnen tevens worden gelanceerd vanaf grondstations.

Eén systeem, bekend als het Advanced Precision Kill Weapons System, verandert raketten in precisiegeleide munitie. 

14. Onbemand luchtsysteem PUMA

Een specialist van een Amerikaanse inlichtingendienst lanceert een RQ-20B PUMA Unmanned Aerial System.
Een specialist van een Amerikaanse inlichtingendienst lanceert een RQ-20B PUMA Unmanned Aerial System.
Petty Officer 1st Class Kory Alsberry

Het onbemande luchtsysteem PUMA is een drone voor inlichtingen, bewaking, doelbepaling en verkenning. Hij wordt geproduceerd door de Amerikaanse defensieaannemer AeroVironment.

De drone kan 150 minuten in de lucht blijven, heeft een spanwijdte van 2,8 meter, en kan tot 60 kilometer vliegen. 

15. Onbemande kustverdedigingsvaartuigen

Een Ghost Fleet Overlord-testschip ligt aan de pier na een demonstratie.
Een Ghost Fleet Overlord-testschip ligt aan de pier na een demonstratie.
US Navy

Onbemande kustverdedigingsvaartuigen, ook wel 'drone boats' genoemd, worden gebruikt om andere schepen te onderscheppen of af te weren. Oekraïne zal ze waarschijnlijk gebruiken om zich te verdedigen tegen Russische amfibische aanvallen of tegen pogingen om in de buurt van Oekraïne te opereren. 

16. M18A1 Claymore-antipersoneelsmijn

Een XM-7 Spider Networked Munition met bevestigde claymores
Een XM-7 Spider Networked Munition met bevestigde claymores
Spc. Sinthia Rosario

De M18A1 Claymore-antipersoneelsmijn wordt, zoals de naam al aangeeft, gewoonlijk tegen militair personeel gebruikt, maar kan ook tegen ongepantserde voertuigen worden ingezet.

In tegenstelling tot traditionele landmijnen wordt de Claymore met een afstandsbediening tot ontploffing gebracht en vuurt hij stalen ballen af. 

17. C-4 explosieven en sloopuitrusting voor het opruimen van obstakels

C-4, een explosief, wordt naar de Koeweitse Udarri Range gebracht door de Explosive Ordnance Disposal-specialisten van het Amerikaanse leger.
C-4, een explosief, wordt naar de Koeweitse Udarri Range gebracht door de Explosive Ordnance Disposal-specialisten van het Amerikaanse leger.
Spc. Brittany Stokes/US Army

C-4 is een kneedbaar explosief dat wordt gebruikt voor sloopwerkzaamheden en het snijden van metaal. Het kan een gerichte explosie veroorzaken en onder water worden gebruikt. 

LEES OOK: Oekraïne heeft honderden Russische tanks vernietigd, waardoor experts zich afvragen: hebben tanks hun beste tijd gehad?