Zweden en Finland dienen naar verwachting deze zomer een aanvraag in om lid te worden van de NAVO, zo meldt The Times of London op basis van niet nader genoemde overheidsfunctionarissen.

In de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne hebben politici in Finland en Zweden de roep om toetreding tot de NAVO, die momenteel uit 30 lidstaten bestaat, nieuw leven ingeblazen.

Waarschijnlijk dient Finland zijn aanvraag in juni in en zal Zweden kort daarna volgen, aldus The Times of London.

Amerikaanse functionarissen vertellen de Britse krant dat het NAVO-lidmaatschap van beide landen “een onderwerp van gesprek” was tijdens besprekingen tussen ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen vorige week woensdag.

Sanna Marin, de premier van Finland, zei eerder deze maand al dat "Rusland niet het buurland is dat we dachten dat het was".

Volgens The Times of London bestempelt een hoge Amerikaanse functionaris de situatie als "een enorme strategische blunder" van de Russische president Poetin. Die is fel gekant tegen uitbreiding van de NAVO, maar heeft met de invasie van Oekraïne de aantrekkingskracht van het militaire bondgenootschap voor Zweden en Finland versterkt.

Het nieuws van een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden zal in Rusland waarschijnlijk niet goed vallen. In maart waarschuwde een ambtenaar van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voor "ernstige militaire en politieke gevolgen" indien de Scandinavische landen zouden trachten lid te worden van de NAVO.

Veiligheidsgaranties tijdens de spoedprocedure

Zodra de aanvraag voor het lidmaatschap is ingediend, komt met name Finland mogelijk in een benarde situatie terecht, zolang het land niet wordt beschermd door de NAVO-clausule over wederzijdse verdediging (Artikel 5). 

Om de Scandinavische landen enigszins gerust te stellen, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg eerder deze maand dat toetreding tot de NAVO op een "relatief snelle wijze" zou kunnen gebeuren, aldus het weekblad The Economist.

Ook zinspeelde hij op mogelijke tussentijdse veiligheidsgaranties. "We zullen manieren vinden om de bezorgdheid weg te nemen ... met betrekking tot de periode tussen de mogelijke aanmelding en de uiteindelijke ratificatie", zei Stoltenberg volgens het Britse weekblad.

Poetin wil de NAVO bij Rusland vandaan houden

In reactie op het nieuws van de mogelijke NAVO-uitbreiding vertelde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, verslaggevers dat "het bondgenootschap een instrument blijft dat gericht is op confrontatie", aldus de BBC

Poetin heeft lange tijd gezegd dat elke uitbreiding van de NAVO naar het oosten een directe bedreiging vormt voor de Russische soevereiniteit en veiligheid. Een van de belangrijkste voorwaarden van Rusland voor een staakt-het-vuren in Oekraïne is dat dit land belooft nooit tot de NAVO toe te treden.

De NAVO-landen hebben onlangs meer troepen gestationeerd in landen die grenzen aan Rusland. Er zijn nu 40.000 NAVO-troepen aanwezig in Oost-Europa, aldus The Times of London.

Als Finland lid wordt van de NAVO, zal de huidige grens tussen het militaire bondgenootschap en Rusland in één klap meer dan verdubbelen dankzij de ruim 1.300 kilometer lange grens die Helsinki deelt met Moskou. Dat betekent ook dat westerse troepen hun aanwezigheid aan de grens met Rusland kunnen uitbreiden.

LEES OOK: Dit moet je weten over de ‘silovarchen’: de machtige figuren rondom Poetin, die vaak een achtergrond hebben bij Russische veiligheidsdiensten