De roep om consumenten niet met onnodig hoge hypotheekkosten te belasten, lijkt vooralsnog aan Nationale-Nederlanden (NN) voorbij te gaan.

Dat stelt de Consumentenbond na jaarlijks onderzoek naar het zogenoemde risico-opslagenbeleid. Verschillende hypotheken met NN als uitschieter komen daarbij als slechtste uit de bus.

Banken laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Hoe hoog de risico-opslag is, hangt af van de risicoklasse waar de hypotheek in valt. Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico kleiner en kun je in een andere risico-klasse terechtkomen. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.

De onderstaande tabel toont hoeveel risico-klassen verschillende geldschieters hanteren.

Volgens de Consumentenbond trekken kredietverstrekkers lang niet altijd aan de bel als consumenten naar een andere risicoklasse kunnen hoppen, waardoor ze mogelijk duizenden euro’s te veel betalen. Bij verschillende hypotheken van NN en dochter Delta Lloyd is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. Dit wordt door NN ook erkend. Een woordvoerder geeft desgevraagd aan dat er vooralsnog geen verandering van beleid in de pijplijn zit.

Het is bij veel banken lange tijd geen standaard beleid geweest om de rente automatisch aan te passen, maar daar is verandering in gekomen. De algehele tendens is volgens de Consumentenbond positief. Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion krijgen in de test de maximale score. Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra consumenten voldoende hebben afgelost. Het uiteindelijke doel van de consumentenorganisatie is dat banken het initiatief om de rente aan te passen niet bij de klant neerleggen, maar zelf actie ondernemen.

Meer weten over risico-opslagen wanneer een lagere rente in het verschiet ligt? Lees de onderstaande artikelen.

LEES OOK: Lagere hypotheekrente doordat je aflost of je huis meer waard wordt? Dit zijn de verschillen tussen tien grote geldverstrekkers

En: Laagste hypotheekrente met NHG-garantie? Niet bij elke geldverstrekker