• Ruimtevaartorganisatie NASA was medefinancier van een onderzoeksprogramma dat als doel had om het raakvlak tussen religie en mogelijk buitenaards leven te bestuderen.
  • Meer dan 20 theologen onderzochten hoe aanhangers van wereldreligies zouden reageren op de ontdekking van buitenaards leven.
  • Resultaten van het onderzoek suggereren dat aanhangers van religies wellicht beter voorbereid zijn op buitenaards gezelschap dan niet-gelovigen.
  • Lees ook: Waarom zijn we nooit buitenaards leven tegengekomen? 13 antwoorden uit de wetenschap die dat verklaren

Een rabbijn, een priester en een imam doen mee aan een door ruimtevaartorganisatie NASA gefinancierd onderzoeksprogramma om te praten over het raakvlak tussen God en buitenaardse wezens.

Het is niet het begin van een religieuze grap; het is precies wat er gebeurde in het Center for Theological Inquiry van Princeton University. Daar kwamen in 2016 meer dan 20 theologen bijeen om deel te nemen aan een programma dat gedeeltelijk werd gefinancierd door ruimtevaartorganisatie NASA. Gezamenlijk onderzochten ze hoe mensen zouden kunnen reageren op de ontdekking van buitenaards leven. 

Dominee Dr. Andrew Davison van de Universiteit van Cambridge vertelde de krant The Times eerder deze maand dat hij een van de deskundigen was die de existentiële vraag van 2016 tot 2017 onderzocht.

Will Storrar, de directeur van het Center for Theological Inquiry, vertelde de Britse krant dat NASA geïnteresseerd was in “de implicaties van het vinden van microbieel leven op een andere planeet.”

Een NASA-woordvoerder vertelde The Hill dat het astrobiologieprogramma van het agentschap van 2015 tot 2017 financiering aan het Center for Theological Inquiry verstrekte in de vorm van een subsidie van 1,1 miljoen dollar. De woordvoerder zei dat NASA niet betrokken was bij de selectie van de theologen. 

Davison, die de verbintenis tussen astrobiologie en het christendom bestudeert, vertelde de Amerikaanse krant dat hij en zijn mededeelnemers overwogen hoe volgelingen van grote religies zouden reageren op de ontdekking van buitenaardse wezens.

'Gelovigen zijn beter voorbereid op aliens'

Hun bevindingen suggereren dat aanhangers van religies wellicht beter voorbereid zijn op buitenaards gezelschap dan niet-gelovigen. Degenen zonder geloofsovertuiging zouden sneller een religie opzoeken als buitenaardse wezens hun aanwezigheid kenbaar maken.

"Aanhangers van een reeks religies melden dat zij het idee kunnen aanvaarden", schrijft Davison in Astrobiology and Christian Doctrine, een boek dat in 2022 verschijnt. De dominee gaat onder meer in op zijn tijd in het onderzoeksprogramma, meldt The Times, die delen van het boek in handen kreeg. 

Davison schrijft in het boek ook dat de niet-religieuze gemeenschap de uitdagingen waarmee religieuze mensen mogelijk worden geconfronteerd, als er bewijs van buitenaards leven wordt ontdekt, "neigt te overschatten". 

Mocht zo'n ontdekking worden gedaan, dan stelt Davison dat een "groot aantal mensen zich tot hun religieuze tradities wendt voor begeleiding".

Andere religieuze experts, waaronder een rabbijn, een imam en een Anglicaanse priester, waren het hiermee eens. Ze vertelden The Times dat hun religies waarschijnlijk zouden blijven bestaan, zelfs in het bijzijn van buitenaardse wezens.  

"De ontdekking van buitenaards leven zou over een decennium, over honderden jaren of misschien wel helemaal nooit kunnen komen", schrijft Davison. "Maar als het gebeurt, is het nuttig om van tevoren over de implicaties te hebben nagedacht." 

LEES OOK: E.T. gone home? – Het aantal UFO-waarnemingen is drastisch gedaald en misschien heeft dat iets te maken met drones