Je kunt het jammer vinden of juist niet, maar het aantal meldingen van UFO’s is drastisch gedaald sinds 2014.

Althans, als je moet uitgaan van de meldingen die zijn binnengekomen bij het Amerikaanse UFO-meldpunt NUFORC (National UFO Reporting Center).

Sinds de jaren 90 is het aantal UFO-waarnemingen gestaag gestegen, om in 2014 het hoogtepunt van 8.670 meldingen te bereiken. Daarna ging het rap bergafwaarts, zo laat een infographic van Statista.com zien.

(Klik voor uitvergroting)

In de jaren 90 had NUFORC nog geen website, dus het is logisch dat er toen minder meldingen binnenkwamen. Sinds 2014 daalde het aantal waarnemingen bij NUFORC naar ruim 5.500 in 2016 en ongeveer 4.500 in 2017. Voor 2018 staat de teller nu op 1.329 meldingen, maar het jaar is natuurlijk nog niet voorbij.

Dat is weliswaar een stuk meer dan de in de jaren 90, het pre-internettijdperk waarin meldingen nog niet via de website binnenkwamen, maar de daling na 2014 is opvallend.

Onder de laatste meldingen bij het Amerikaanse meldpunt zit een piloot uit Colorado die een vreemd, wiebelend, wit licht zag, geflankeerd door donkere wolken. Hij kon het niet toeschrijven aan een weerfenomeen of verschijnselen die te maken hebben met vliegverkeer.

In Hudson, New York waren twee mensen 90 minuten lang getuige van een stuk of 80 kleine, oranje objecten die door de lucht vlogen. En in een bos van het landelijke Siletz, Oregon zag een twaalfjarig meisje een grijs, tweebenig, neusloos schepsel met opvallend grote ogen.

Dit soort incidenten komen weliswaar een stuk vaker voor dan in de jaren 90, maar waarom het aantal na 2014 is gedaald, is een raadsel. Hebben buitenaardse wezens soms hun interesse in ons verloren? Kijken we niet goed uit onze doppen? Of zijn waarnemingen beter te verklaren?

'Vele verklaringen mogelijk maar het blijft giswerk'

"De significante daling in het aantal meldingen verwart ons allen die het UFO-fenomeen onderzoeken", mailt Peter Davenport, oprichter en directeur van het Amerikaanse meldpunt. Hij heeft de daling besproken met leden van het Mutual UFO Network waarbij andere meldpunten zijn aangesloten. "Zij zien dezelfde trend en ze zijn er allemaal door verward."

Volgens hem zijn er vele verklaringen mogelijk, maar het blijft gissen. "Er zouden minder incidenten kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat de meldingen aan UFO-organisaties elektronisch worden onderschept. Het is een raadsel wie zoiets zou kunnen doen, maar als het gebeurt, dan zou mijn eerste verdenking naar overheidsorganisaties gaan. Het is tamelijk riskant voor een regering om dat te doen, maar je kunt het niet uitsluiten, denk ik."

Davenport schrijft dat hij nog veel meer pogingen kan doen de afname  te verklaren. "Maar dat zou allemaal giswerk zijn en u bent net zo gekwalificeerd voor giswerk als ik, denk  ik. Dus daar bereiken we niet veel mee", besluit hij.

'Nederlandse meldingen pieken in 2012 door einde Maya-kalender'

Volgens Alex Griffioen, een van de oprichters van UFO Meldpunt Nederland, is het lastig een conclusie te trekken uit de cijfers van NUFORC. "Het gaat om één bron. Een afname in het aantal meldingen, betekent niet per se een afname in het aantal UFO-waarnemingen. Het kan ook betekenen dat de website van NUFORC slechter vindbaar of minder bruikbaar is geworden", aldus Griffioen.

Het aantal meldingen bij het Nederlandse meldpunt gaat ook niet gelijk op met die van de Amerikaanse UFO-organisatie , zo toont de onderstaande grafiek op basis van cijfers van het UFO Meldpunt Nederland.

Opvallend is dat het aantal waarnemingen bij het UFO Meldpunt Nederland piekt in 2012. "In 2012 hadden we natuurlijk de aanstaande apocalyps omdat het einde van de Maya-kalender naderde", glimlacht Griffioen.

"Een 10e planeet in ons zonnestelsel, Nibiru, zou hier een rol in spelen. Deze planeet zou ook bewoond zijn door een buitenaards ras, genaamd de Anunnaki - don't ask. De piek in onze statistiek rond 2012 schrijven toe aan de verhoogde alertheid voor het buitenaardse door die naderende apocalyps."

'Het zal wel een drone zijn'

Als het aantal waarnemingen wereldwijd daadwerkelijk daalt, dan zouden daar volgens Griffioen twee belangrijke redenen voor kunnen zijn:

  1. "UFO's halen steeds regelmatiger het mainstream nieuws, is onze indruk. In de berichten worden UFO-achtige verschijningen ook verklaard.  Het is dus denkbaar dat het publiek steeds beter wordt in het identificeren van voorheen raadselachtige verschijnselen."
  2. "Drones worden steeds goedkoper, populairder en nemen steeds vreemdere vormen aan. Dat geldt voor zowel militaire UAV's (Unmanned Aerial Vehicle, red.) en professionele drones voor video als voor recreatief spul.
    We horen en lezen dat ze steeds meer kunnen, zodoende zal men een vreemd bewegend lichtje eerder ontvangen met: 'Het zal wel een drone zijn'. Een UFO-melding wordt dan niet meer gedaan."

De opmars van drones kan dus verband houden met het aantal UFO-waarnemingen, die bij het Amerikaanse NUFORC sinds 2014 dalen. Of drones daar daadwerkelijk iets mee te maken hebben, is niet met zekerheid te zeggen. Wel zijn in de VS na 2014 grote stappen gezet wat betreft het toestaan van drones.

Meer vrijheid voor commerciële drones in de VS

In 2015 heeft de Federal Aviation Administration (FAA) het voor bedrijven mogelijk gemaakt drones de lucht in te sturen, mits ze zich aan bepaalde richtlijnen houden. Denk aan Amazon die pakketjes met drones brengt of CNN die vanuit de lucht filmt met een UAV. Tot 2015 was dat verboden, tenzij je een vrijstelling had gekregen om testvluchten te mogen uitvoeren.

Deze regelgeving geldt niet voor plezierdrones. Amerikaanse hobby-piloten die een drone van meer dan 250 gram de lucht in sturen, moeten deze sinds december 2015 wel registreren bij de FAA. De luchtvaartorganisatie jaste de regels er destijds snel door om de feestdagen voor te zijn. Naar schatting zouden dan 700.000 drones worden aangeschaft.

In 2016 werden volgens de Consumer Technology Association alleen al in de VS meer dan 2,4 miljoen drones verkocht, ruim een verdubbeling ten opzichte van 2015. Wereldwijd zou het totale aantal verkochte drones in 2017 op 2,9 miljoen uitkomen, becijferde onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Hoeveel drones in Nederland worden verkocht, is niet duidelijk.

Bommenwerper lijkt buitenaards

De kans dat je een drone tegenkomt wordt dus almaar groter en dit zou een UFO-achtige verschijning kunnen verklaren. Daarnaast is er nog een hele waslijst met fenomenen die mysterieus en buitenaards kunnen overkomen.

Mocht je ze zien vliegen, dan kun je het UFO Meldpunt Nederland raadplegen dat mogelijke verklaringen op een rijtje heeft gezet. Deze variëren van spectaculaire bommenwerpers en natuurverschijnselen als lenswolken en bijzonnen, tot suffigheden als een vuiltje op de lens en vliegers in rare vormen.

Toch echt een UFO gezien? Voor buitenaardse bezoekjes in Nederland kun je terecht bij UFO Meldpunt Nederland. De Amerikaanse meldpunten NUFORC en MUFON accepteren waarnemingen wereldwijd.

LEES OOK: Hoe groot is de kans dat we E.T. tegenkomen? Wetenschappers zijn overgeleverd aan grof giswerk