Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zou recent tegen Democratische Congresleden hebben gezegd dat zij president Donald Trump het liefst “in de gevangenis” ziet verdwijnen.

Dat meldt nieuwssite Politico.

Pelosi zou tijdens een bespreking met kopstukken uit de Democratische Partij gediscussieerd hebben over de voor- en nadelen van een afzettingsprocedure tegen president Trump. Daarbij zou ze haar standpunt om geen impeachment-procedure te starten hebben uitgesproken na een overleg met voorzitter Jerry Nadler van de Gerechtelijke Commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Nadler pusht Pelosi al een tijdje om zijn commissie toe te staan een impeachment-onderzoek te starten. Tijdens een overleg met Pelosi bracht hij het verzoek weer te sprake, maar zij zou het idee afgeschoten hebben.

“Ik wil niet dat hij wordt afgezet, ik wil hem in de gevangenis zien”, zei de voorzitster van het Huis volgens Politico. Het lijkt erop dat Pelosi hoopt dat Trump de verkiezingen van 2020 verliest. Daarna zou hij strafrechtelijk vervolgd kunnen worden vanwege verondersteld wangedrag.

Het is niet de eerste keer dat Pelosi zinspeelde op de mogelijkheid. Tijdens een optreden in de talkshow van Jimmy Kimmel vorige week zei Pelosi dat zij wil dat het Huis van Afgevaardigden Trump aan het meest uitgebreide onderzoek gaat onderwerpen. Daarmee kan een ijzersterke zaak tegen de president worden voorbereid. In het Huis zijn de Democraten in de meerderheid.

Impeachment kan ook gunstig zijn voor Trump

Voor Trump biedt een impeachment ook kansen, aldus Pelosi. In de Senaat hebben de Republikeinen namelijk de meerderheid. Het is dus waarschijnlijk dat de Senaat de afzettingsprocedure tegen de zittende president uiteindelijk blokkeert. Vervolgens zou de vraag kunnen zijn waarom een juridische procedure nog nodig is als de Senaat Trump heeft vrijgepleit.

Daarom wil Pelosi dat de zaak tegen Trump waterdicht is als hij eenmaal van start gaat.

Bronnen vertellen Politico dat Pelosi veel begrip heeft voor Democraten die Trump willen 'impeachen', maar zij gelooft niet dat de tijd daar rijp voor is. De publieke opinie zit niet mee: in een recente CNN-opiniepeiling gaf iets meer dan vier op de tien ondervraagden aan voor een impeachment-procedure tegen Trump te zijn. Ook onder Democraten en Republikeinen is de steun voor afzetting nog niet breed genoeg gedragen.

Heeft Trump de wet overtreden?

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden spelen al sinds april met het idee van impeachment. Toen kwam Robert Muellers definitieve rapport over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen uit.

Mueller beschuldigde Trump niet van samenzwering met de Russische overheid tijdens de presidentsverkiezing van 2016 en diende geen formele aanklacht in. Hij verwees naar richtlijnen van het ministerie van Justitie die aangeven dat een zittende president niet in staat van beschuldiging kan worden gesteld.

Maar de speciaal aanklager legde wel een stapel aan bewijzen tegen Trump op tafel. Mueller benadrukte ook dat, hoewel hij geen aanklacht in de zaak heeft ingediend, het rapport de president niet "vrijpleit". De eisers merkten ook op dat als zij vertrouwen hadden dat Trump géén misdaad had gepleegd, zij dit zeker zouden hebben gezegd.

Volgens juridische experts zijn er twee aanwijzingen dat Mueller gelooft dat Trump mogelijk misdaden heeft begaan. Ten eerste zei hij dat de wettelijke mogelijkheden voor het aanpakken van een zittende president bij het Congres liggen en niet bij justitie. Ten tweede zei hij dat een president niet immuun is voor strafrechtelijke vervolging als hij het ambt verlaat.

Lees meer: