De Europese Commissie heeft bij verhuurders van autobedrijven afgedwongen, dat zij geen prijsdiscriminatie meer toepassen als mensen in een ander Europees land een auto huren.

Personen die in de Europese Unie een auto willen huren, kunnen makkelijker de goedkoopste deal op internet afsluiten. Tot nu toe belemmerden internationale autoverhuurders de toegang tot aanbiedingen in andere EU-lidstaten.

De verhuurmaatschappijen Europcar, Hertz en Avis hebben nu toegezegd dat zij geen blokkades meer zullen opwerpen zodat consumenten de voordeligste prijs kunnen krijgen. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel dinsdag bekend. Goldcar, Sixt en Enterprise kwamen eerder al over de brug.

Prijsdiscriminatie door autoverhuurders

Brussel uitte enkele maanden geleden forse kritiek op de autoverhuurders. Zij zouden consumenten discrimineren die online een auto willen huren. Een Duitser zag de prijs van een Britse huurauto verdubbelen toen hij aangaf dat hij in Duitsland woonde. Ook werden consumenten automatisch naar andere pagina’s doorverwezen op basis van het ip-adres van de computer.

In een afgelopen augustus openbaar gemaakte brief aan zes autoverhuurders, onder wie ook Avis, Enterprise en Europcar, stelde Brussel dat de verhuurders de prijs van een auto verhogen als ze weten uit welk land de huurder komt.

Hierdoor zouden consumenten niet in staat zijn om de voordeligste prijs te krijgen voor een huurauto, aldus Brussel. "De Europese interne markt moet niet alleen een dagelijkse werkelijkheid zijn voor grote internationale bedrijven, maar ook voor alle consumenten in Europa", zo stelde verantwoordelijk EU-commissaris Michel Barnier.

Brussel vroeg het zestal de gewraakte praktijken aan te pakken. Die procedure is nu afgerond.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl