President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank is waarschijnlijk tevreden met de marktreactie op het besluit van de centrale bank om de geldkraan een klein beetje dicht te draaien. Er ging geen schokgolf door financiële markten.

Dit betekent ook dat het beeld voor huiseigenaren en bedrijven die willen lenen – en spaarders die rente willen ontvangen  – vooralsnog niet sterk verandert.

Ofwel: lenen voor je hypotheek of een bedrijfskrediet blijft goedkoop. Sparen levert bitter weinig op.

De afgelopen jaren heeft de ECB rentes kunstmatig laag gehouden om de economie te steunen en de inflatie aan te jagen.

Doordat de centrale bank met verse euro’s obligatieleningen van overheden en bedrijven koopt, is er de afgelopen jaren steeds meer geld beschikbaar en dat drukt rentetarieven. Maar donderdag zette de ECB de eerste stap om dit beleid terug te draaien, nu het beter lijkt te gaan met de Europese economie.

Daarbij kondigde de centrale bank de volgende zaken aan:

  1. Het opkoopprogramma voor obligaties wordt gehalveerd: van 60 miljard euro per maand tot 30 miljard euro per maand.
  2. De beperking van het opkoopprogramma geldt vanaf januari 2018 en geldt tot en met september.
  3. De ECB houdt alle opties voor na september 2018 open. Dus als de inflatie relatief laag blijft en de economie hapert, kan de centrale bank ook besluiten weer méér obligaties te kaan opkopen met verse euro's.
  4. De ECB laat de rente die banken aan de centrale bank betalen, ongewijzigd - het belangrijkste tarief blijft voorlopig 0 procent. Er gebeurt ieder geval niets met de rente totdat het opkoopprogramma van obligaties is gestopt.

ECB-president Mario Draghi houdt dus nog behoorlijk wat slagen om de arm, en staat niet te trappelen om de geldkraan abrupt dicht te draaien. Dit betekent ook dat de kans op plotselinge rentestijgingen relatief gering is.

10-jaarsrente blijft laag

Dit was donderdag ook te zien aan de reactie op financiële markten. Zo is op de Nederlandse hypotheekmarkt de rente voor 10-jarige staatsleningen bijvoorbeeld een belangrijke indicator voor de hypotheekrente.

Zoals te zien is in onderstaande grafiek daalde de Nederlandse tienjaarsrente zelfs een fractie tot donderdagmiddag tot een niveau van 0,55 procent. Dit maakt het niet erg waarschijnlijk dat banken voor langere rentevaste perioden de rente acuut verhogen.

(klik voor uitvergroting: bron: investing.com)

Omdat banken nog afzienbare tijd gratis kunnen lenen bij de ECB, is de kans op hogere spaarrente evenmin erg groot.

Voor variabele spaarrentes geldt momenteel dat het hoogste tarief in Nederland een half procent is. Maar grootbanken zoals ABN Amro, ING en Rabobank bieden nog maar 0,05 procent als basistarief voor vrij opneembare spaargelden.

LEES OOK 4 dingen waar je als huiseigenaar op moet letten als de hypotheekrente stijgt