Hij kost slechts 33 dollar: de smarthpone die Mozilla (bekend van browser Firefox) in de markt gaat zetten in India.

Het aantal nieuwe gebruikers van mobiele telefoons en smartphones in India begint eindelijk op stoom te komen. Iedere maand komen er 5 miljoen nieuwe internetters bij in India. Grote bedrijven staan zich te verdringen om Indiërs aan hun product te binden.

Veel smartphones te duur

Maar voor Indiërs is geld een issue. “Meer dan zeventig procent van de bellers in India gebruikt nog een traditioneel mobieltje, en naar wij begrijpen zijn kosten en bruikbaarheid een drempel om over te stappen naar een smartphone”, zegt Jane Hsu, hoofd productontwikkeling van Mozilla, tegen de Wall Street Journal. India is de grootste smartphonemarkt: daarom heeft Mozilla ervoor gekozen in dit land zijn smartphone uit te brengen.

De smartphone, de Intex Cloud FX, wordt geproduceerd samen met het Indiase Intex Technologies. Hij draait op Firefox-software, herbergt twee simkaarten en wordt aangedreven door een processor van 1 gigahertz, met een aanvullend geheugen tot 4 gigabytes. De chips worden gemaakt door Spreadtrum in China. Voor de telefoon zullen zo’n 1000 apps beschikbaar zijn.

Minder geheugen nodig

“Door gebruik te maken van HTML5 blijft het besturingssysteem slank en heeft het minder geheugensgebruik nodig”, legt Hsu uit. Zo blijven de kosten van de telefoon laag. Aanvankelijk kondigde Mozilla aan dat de prijs op 25 dollar zou liggen. Door transport- en distributiekosten en belastingen is de prijs hoger uitgevallen.

Tot op heden komt het leeuwendeel van de inkomsten van Mozilla uit pc's. Het bedrijf heeft overeenkomsten met zoekmachines en providers om opbrengsten te delen. "We willen proberen één procent marktaandeel te halen in de smarthponemarkt, dat zou een goed begin zijn", zegt Hsu, die benadrukt dat Mozilla geen winstoogmerk heeft. "We weten niet wanneer we dat gaan halen maar dat is ons doel."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl