De Verenigde Staten hebben een diplomatiek verzoek gekregen van Rusland om “te stoppen met het bewapenen van Oekraïne”. De wapenleveringen “gieten olie op het vuur” en kunnen “onvoorspelbare gevolgen hebben”, waarschuwt Rusland.

Het Russische verzoek kwam volgens The Washington Post deze week op het moment dat 800 miljoen dollar (zo’n 735 miljoen euro) aan extra wapenhulp door de VS aan Oekraïne werd toegezegd.

De Amerikaanse krant heeft een kopie van het diplomatieke verzoek ingezien waarin Rusland zorgen uit over “gevoelige” wapens die de VS leveren. Vooral de levering van geavanceerde raketlanceringsinstallaties zit het Kremlin dwars.

Het laatste wapenpakket van de VS voor Oekraïne bestaat verder uit onder meer artillerie, helikopters, pantservoertuigen en munitie. De levering kwam bovenop 1,7 miljard aan Amerikaanse militaire hulp voor Oekraïne sinds de Russische inval in februari.

Russische experts suggereren in de Amerikaanse krant dat Moskou westerse wapentransporten mogelijk zou kunnen proberen aan te vallen zodra deze in Oekraïne arriveren. Tot nu toe werden wel munitiedepots in Oekraïne getroffen, maar bleef het transport van wapens ongeschonden.

Russisch oorlogsschip gezonken

Op de Russische staatstelevisie wordt het zinken van het Russische oorlogsschip Moskva donderdag ook in verband gebracht met wapenleveringen, is te zien in een video die de Russische media-analist Julia Davis op Twitter deelt. De presentatoren waarschuwen voor "een oorlog" en in de uitzending wordt gesproken over mogelijke aanvallen op Oekraïense infrastructuur om te voorkomen dat de VS ongelimiteerd wapens aan Oekraïne kunnen leveren.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zegt in The Washington Post dat Russen hem privé vertellen wat de VS de wereld publiekelijk hebben gemeld: "Dat de gestage aanvoer van wapens van de VS en hun bondgenoten en partners aan Oekraïne van cruciaal belang is bij de Oekraïense strijd". De wapens lijken buitengewoon effectief te zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigert in de Amerikaanse krant inhoudelijk te reageren op het Russische diplomatieke verzoek. Ook is het niet duidelijk of en hoe erop gereageerd is. Ook de Russische ambassade in de Verenigde Staten wil niet reageren.

Het Russische persbureau TASS meldde donderdagavond op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Defensie dat het oorlogsschip Moskva, het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee, is gezonken.

De Moskva zou tijdens een storm zijn gezonken. Het Russische schip, dat deze week tijdens de invasie van Oekraïne zwaar werd beschadigd, werd net voor een reparatie naar het land gesleept. De ruim 500 bemanningsleden van de raketkruiser uit het Sovjettijdperk waren al voor de sleep geëvacueerd, aldus het ministerie.

Wat er precies met de Moskva is gebeurd, blijft onduidelijk. Vaststaat dat het schip donderdag vuur vatte. Oekraïense troepen beweren het schip met twee zogeheten Neptunus-raketten te hebben geraakt, terwijl Rusland beweert dat de brand werd veroorzaakt nadat ammunitie was ontploft door een ongeluk aan boord.

Een Amerikaanse functionaris zei donderdag tegen The Washington Post dat het schip zonk als gevolg van een Oekraïense aanval.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt van "een grote klap" voor de Russen. Pentagon-woordvoerder John Kirby zegt tegen CNN dat het verlies van het schip "gevolgen zal hebben voor de gevechtscapaciteiten". Volgens Kirby was de Moskva deels verantwoordelijk voor de "maritieme dominantie" die Rusland heeft in de Zwarte Zee.

De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus noemt de Russische erkenning dat het schip zonk "een zeldzaam moment van waarheid". Tegen de BBC zegt Petraeus "verbaasd te zijn dat ze het zo snel toegeven, omdat er vaak een verhaal omheen wordt verzonnen". Hij voegt daaraan toe "dat de feiten uiteindelijk toch wel naar buiten zouden zijn gekomen".

Het verlies van de Moskva komt op een cruciaal moment, nu Russische troepen zich voorbereiden op aanvallen op de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. Daar zitten pro-Russische separatisten wier zelfverklaarde volksrepublieken door Rusland zijn erkend.

LEES OOK: Rusland verdient meer geld dan ooit aan de verkoop van olie en gas, ondanks de Westerse sancties