De AEX-index in Amsterdam stond vrijdag in een tamme kerstsessie een fractie in de plus.

Ook elders in Europa bleven de graadmeters dicht bij huis. In de hoofdindex op Beursplein 5 was verzekeraar NN Group de sterkste stijger. Delta Lloyd heeft zijn eerdere verzet tegen een overname door zijn grotere branchegenoot laten varen.

De AEX noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent in de plus op 482,82 punten. De MidKap klom 0,3 procent naar 684,01 punten. Parijs steeg 0,1 procent, maar Frankfurt daalde 0,2 procent. De graadmeter in Londen, die vrijdag een halve sessie afwerkte, sloot nagenoeg vlak.

NN voerde de AEX aan met een winst van 4 procent. Het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden wist Delta Lloyd over de streep te trekken door zijn bod met 2 procent te verhogen naar 5,40 euro per aandeel Delta Lloyd. Daarmee valt de overname aanzienlijk goedkoper uit dan verwacht.

Aandeelhouders van Delta Lloyd leken dan ook minder tevreden. Delta Lloyd zakte in de MidKap 0,3 procent naar 5,31 euro.

In Milaan werd de handel in Monte dei Paschi stilgelegd, nadat duidelijk werd dat de bank er definitief niet in is geslaagd voldoende kapitaal op te halen om een ingreep door de Italiaanse overheid te voorkomen. De bank bevestigde dat de hulp van Rome is aangevraagd. UniCredit zakte in Milaan 0,3 procent.

De euro werd voor 1,0436 dollar verhandeld, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 52,63 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper bij 54,75 dollar per vat.

Wall Street

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag vlak geopend. In de aanloop naar Kerstmis ontbreekt het aan richtinggevend nieuws, dat de opmars van de afgelopen weken op Wall Street van nieuwe brandstof zou kunnen voorzien.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang licht lager op 19.915 punten. De brede S&P 500 was vlak op 2261 punten en de technologiebeurs Nasdaq was eveneens onveranderd, op 5448 punten.

De Dow bereikte dinsdag op een haar na de historische mijlpaal van 20.000 punten, maar gaf in de afgelopen dagen weer heel licht terrein prijs. Ook de andere graadmeters in New York noteren rond de hoogste standen ooit, maar wisten de afgelopen dagen geen nieuwe winst meer te boeken. De Dow heeft dit jaar nu ruim 14 procent gewonnen, terwijl de S&P 500 in 2016 bijna 11 procent vooruit ging.