JAB Holdings, het moederbedrijf van koffiemerk Douwe Egberts, neemt zijn Canadese branchegenoot Keurig Green Mountain over voor circa 13,9 miljard dollar. Omgerekend gaat het om bijna 13 miljard euro in contanten.

Keurig, dat koffiepads maakt en bijbehorende machines, is dit jaar ruwweg de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. De vraag naar zijn pads daalt en daarnaast was er amper belangstelling voor nieuwe machines voor koude dranken. Ook kampte het bedrijf de afgelopen maanden met de sterke Amerikaanse dollar.

Keurig blijft zelfstandig opereren binnen koffie- en theegigant JAB, zo meldde de nieuwe eigenaar maandag. JAB biedt 92 dollar per aandeel, hetgeen een premie van liefst 78 procent betekent ten opzichte van de slotkoers van Keurig afgelopen vrijdag.

Jacobs Douwe Egberts ontstond in juli dit jaar uit de fusie van koffigiganten D.E. Masterblenders (Douwe Egberts) en Mondelez. Daarbij moest laatstgenoemde wel zijn topmerk Carte Noire de deur uitdoen, om de kartelautoriteiten in Brussel mee te krijgen.

Naast Douwe Egberts bezit JAB ook merken als Jacobs, Kanis Gunnink, L’Or, Piazza D’Oro en Pickwick.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl