MKB-Nederland is verbijsterd over de mogelijke plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften.

“Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar”, zegt voorzitter Michaël van Straalen woensdag.

Het kabinet zou van plan zijn om honderden diensten en producten die nu nog onder het lage tarief vallen, gelijk te trekken met het standaardtarief van 21 procent.

De verhoging van het btw-tarief moet het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren. Dat bedrag kan worden ingezet om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat één van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

‘Verhoging kost juist banen’

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn volgens hem arbeidsintensief. Het gaat om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche. Ook kledingreparateurs, camping- en hotelhouders en musea zouden 21 procent btw moeten gaan rekenen.

Veel producten zouden eveneens een hoger btw-tarief krijgen. Alleen primaire levensmiddelen houden het lage belastingtarief van 6 procent. Dat percentage geldt nu nog voor bijna alle etenswaren en niet-alcoholhoudende dranken, maar ook voor onder meer geneesmiddelen, boeken en kranten.

Btw-verhoging contraproductief

Brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft eerder al becijferd dat een btw-verhoging alleen al in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd op korte termijn tot een verlies van 55.000 banen zal leiden. In de bloemenbranche, blijkt uit onderzoek, betekent de maatregel dat de consument een kwart minder zal uitgeven. Dat kost een derde van de medewerkers in deze branche hun baan, aldus MKB-Nederland.

"Ik begrijp bovendien niet waarom het kabinet de aangekondigde lastenverlichting nu weer verpest met een maatregel als de btw-verhoging", zegt Van Straalen. "Dat is volstrekt contraproductief. Het zou juist deze binnenlandse sectoren die het de afgelopen crisisjaren zo zwaar hebben gehad moeten steunen, nu het eindelijk weer wat beter gaat met de economie. Maar nu trekt het kabinet het kleed onder hen vandaan."

Banen kappers op het spel

Willem Kruithof van CNV Vakmensen reageert namens de kappersbranche. Hij stelt dat Nederland er straks verfomfaaider uit gaat zien als de btw-verhoging doorgaat. "Bij de btw-verlaging naar 6 procent enkele jaren geleden hebben we gezien dat Nederlanders juist vaker naar de kapper gingen. Daardoor is de werkgelegenheid gestegen van 21.000 naar 26.000 banen", aldus Kruithof.

"Die 5000 extra banen raken we gewoon weer kwijt, als dit doorgaat. En let wel, het gaat vooral om jongeren die 10 procent boven het minimumloon verdienen. Dus schiet het ook niet op om de belasting op arbeid te verlagen."

Lees ook

12 bizarre voorbeelden van btw-waanzin

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl