Na een debat in de Tweede Kamer kan minister Grapperhaus aanblijven, maar hij zal hard moeten werken aan zijn geloofwaardigheid.

De minister werd gefotografeerd op zijn bruiloft terwijl hijzelf en zijn gasten de coronaregels schonden en veel te weinig afstand hielden.

Grapperhaus gaf in het debat aan wel te willen kijken of het strafblad bij het overtreden van de regels geschrapt kan worden.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher is bang dat nu het idee ontstaat dat er ‘koehandel’ mogelijk is over maatregelen en boetes.

Tijdens een debat in Tweede Kamer afgelopen nacht gaf een emotionele minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan zich op zijn bruiloft te hebben “laten meeslepen door de emotie van de dag”. Hij werd daar gefotografeerd terwijl hij duidelijk de coronaregels overtrad.

Veel Nederlanders kregen al een boete – en een strafblad – wegens het overtreden van de afstandsregels. In de Tweede Kamer moest Grapperhaus dan ook komen uitleggen hoe hij nog geloofwaardig kon zijn na het overtreden van zijn eigen regels.

Niet alleen de gasten, maar ook hijzelf is op zijn bruiloft in de fout gegaan, erkende Grapperhaus. Hij sprak van een ‘inschattingsfout’.

De minister mag van de coalitie aanblijven, maar zijn geloofwaardigheid heeft een flinke deuk opgelopen. De oppositie zegde het vertrouwen niet op, maar sprak wel vrijwel unaniem haar afkeuring uit.

'Gezag van dit kabinet is aangetast'

PvdA-leider Lodewijk Asscher diende de motie van afkeuring in omdat hij vindt dat "Het gezag van dit kabinet is aangetast". Volgens hem is het beeld ontstaan van "een kabinet dat streng is voor de samenleving, maar soft voor zichzelf".

Van de oppositiepartijen ondertekende alleen de SGP die motie niet, de partij wil de minister een kans geven zijn gezag te herstellen.

Grapperhaus zegt zelf dat hij "een deuk, een lichte handicap" heeft opgelopen.

De minister denkt zijn gezag te kunnen herstellen door "hardop te zeggen dat dit niet had moeten gebeuren" en het belang van het gegronde coronabeleid te benadrukken. Ook premier Mark Rutte is daarvan "absoluut overtuigd" en staat nog "voluit" achter de minister.

De oppositie toonde wel begrip, maar is er niet van overtuigd dat Grapperhaus bij de mensen in het land nog voldoende gezag heeft. Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, is hij zijn geloofwaardigheid kwijt.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver wijst erop dat een groeiende groep mensen toch al weinig vertrouwen heeft in de aanpak van het coronavirus door het kabinet.

Minister gaat kijken strafblad voor overtredingen kan verdwijnen

Grapperhaus zegt de terechtwijzing van de oppositie serieus te nemen. "Ik ga niet naar huis met: zo dat hebben we gehad."

Het kabinet gaat op verzoek van een groot deel van de Kamer kijken of het strafblad dat mensen krijgen die een coronaboete hebben gekregen, kan verdwijnen. Zo moet voorkomen worden dat mensen die een boete kregen voor bijvoorbeeld een omhelzing met een strafblad blijven zitten. "Ik sta wel open voor aanpassing op dit punt", zei Grapperhaus.

Alleen Asscher is er niet blij mee. Het suggereert volgens hem dat er kan worden onderhandeld over versoepeling van de regels nu minister Grapperhaus de fout is ingegaan met de coronaregels. Het geeft de PvdA-voorman het gevoel dat er een "koehandel" mogelijk is.

De Tweede Kamer had in mei al een motie van DENK aangenomen om de justitiële aantekening na een coronaboete te schrappen. Grapperhaus weigerde dat toen.

Vakbond boa's blijft minister steunen

De voorzitter van boa-vakbond BOA-ACP, Richard Gerrits, zegt dat de minister wat hem betreft het vertrouwen blijft behouden.

De geloofwaardigheid van boa's die moeten toezien op het naleven van de regels staat onder druk, maar die problemen ontstonden volgens Gerrits al eerder. Hij verwijst daarbij naar de aanwezigheid van burgemeester Femke Halsema bij het het Black Lives Matters-protest op de Dam als begin van de breuken in de geloofwaardigheid.

Gerrits wil beleid dat uit te leggen valt in Nederland, zo schrijft de NOS. Hij ziet veel onduidelijkheid over de boetes en een eventuele aantekening op hun strafblad. "Dat is in het debat gisteren ook meerdere malen aangegeven, dat dit alles anders in elkaar zit".

Lees ook over de coronacrisis: