Werkgevers kunnen van werknemers juridisch niet eisen dat ze de CoronaMelder installeren.

Toch mag je als werkgever best een moreel beroep doen op werknemers om de corona-app te gebruiken, vindt CEO Huib Boissevain van vastgoedbelegger Annexum.

De CoronaMelder kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan het onder controle krijgen van het coronavirus en dat is economisch extreem belangrijk.

OPINIE – In september gaat de veelbesproken corona-app landelijk live. De overheid heeft ervoor gekozen om de app niet te verplichten. Een logische keuze, maar elke Nederlander heeft wel degelijk een morele verplichting om de app te installeren.

Als je niet wilt dat je buurman of collega straks werkloos thuis zit, dan installeer je simpelweg de CoronaMelder.

De afgelopen maanden is er enorm veel gediscussieerd over de ontwikkeling van de CoronaMelder. Ik heb mij verbaasd over de tribuneburgers die elk initiatief van de overheid aangrijpen om zich vooral te bekommeren om hun eigen privacy en vrijheid. Terwijl het enige echte gevaar een virus is dat ervoor heeft gezorgd dat er ruim 320 duizend banen zijn verdwenen.

Alleen al in Amsterdam liep de werkloosheid met 50 procent op. Het gaat dus juist niet om je eigen privacy en vrijheid, maar om de baan van je buurman of collega.

Natuurlijk kan (en moet) je je altijd afvragen of de overheid de juiste maatregelen neemt, maar als je er bewust voor kiest niet mee te werken aan mogelijke indamming van het virus dan heeft jouw 'vrijheid' mogelijk tot gevolg dat iemand anders ziek of werkloos wordt.

Dezelfde mensen die weigeren een mondkapje op te doen of de app te installeren, zijn boos op premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, omdat zij zorgmedewerkers niet beter willen belonen. Wat ze in de tussentijd vergeten, is dat juist die zorgverlener vraagt om een beetje mee te helpen door een mondkapje te dragen.

De app, die ons hopelijk gaat helpen om sneller gevallen op te sporen en die contactonderzoek vergemakkelijkt, is juist bedoeld om de verpleegkundige en arts te ontlasten. Als je dus ook maar een beetje respect hebt voor het werk van onze zorgmedewerkers dan kies je ervoor om mee te helpen. Een andere conclusie is volgens mij niet mogelijk.

Werkgever mag best morele druk uitoefenen om CoronaMelder te gebruiken

De app functioneert volgens de deskundigen alleen als minimaal 20 procent van de bevolking de app gebruikt. Met ruim 800.000 downloads (21 augustus) lijken we aardig op weg.

Toch zou ik ondernemers en werkgevers willen aansporen om ook van hun werknemers te vragen om mee te helpen een grotere ramp te voorkomen. Bij binnenkomst controleren of iemand de app heeft geïnstalleerd zal niet gaan, maar toch vind ik dat je als werkgever mag eisen dat iemand er alles aan doet om mee te helpen deze crisis te overwinnen en dus ook deze app installeert.

Net zoals je mag verwachten dat een werknemer niet bewust met vakantie gaat naar een oranje gebied of thuis een feestje organiseert voor 30 mensen. Iemand die dat wel doet en bewust de onderneming in gevaar brengt, zou wat mij betreft ontslagen mogen worden.

Huib Boissevain is oprichter en CEO van Annexum, waarmee hij sinds 2000 particuliere- en institutionele beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in vastgoed. Eerder bekleedde Boissevain diverse leidinggevende functies in de financiële wereld, bij onder meer Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Vanuit die ervaring ontstond zijn enthousiasme voor productontwikkeling en innovatie op het gebied van vastgoedbeleggingen.