Begin deze maand is de eerste vestiging van de Chinese winkelketen Miniso geopend op Hoog Catharijne in Utrecht.

Miniso is een concurrent van HEMA en is door Blokker-eigenaar Michiel Witteveen naar Nederland gehaald.

Witteveen mikt op 50 vestigingen op drukke A-locaties. Amsterdam en Eindhoven zijn de komende maanden aan de beurt.

Business Insider nam een kijkje bij Miniso en zag veel goedkope spullen, zoals Marvel-gadgets en Japans ogende hebbedingetjes.

Een nieuwe koopjesketen is neergestreken in Nederland. De Chinese formule Miniso opende op 1 mei de eerste vestiging in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne.

Miniso is een explosief groeiende winkelketen uit China met inmiddels 4.800 filialen in 86 landen.

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen haalde de formule naar Nederland. Hij wil uiteindelijk vijftig Miniso-vestigingen openen op drukke A-locaties. Amsterdam en Eindhoven zijn de komende maanden aan de beurt.

“De winkels van Miniso zijn wereldwijd zeer succesvol en ik heb ook hoge verwachtingen voor Nederland. Miniso is niet vergelijkbaar met enige andere winkelformule in Nederland”, aldus Witteveen in een persbericht.

Is Miniso werkelijk zo vernieuwend? Wij namen een kijkje in de eerste vestiging van de Chinese keten in Utrecht en zagen veel prulletjes van 5 euro of minder, de gekste Marvel-artikelen en een hoop panda's.

Dit is Miniso, de Chinese HEMA

Miniso van start tijdens coronacrisis

De start van Miniso vindt plaats midden in de coronacrisis. Winkelketens hebben sinds medio maart flink te lijden gehad onder de lockdownmaatregelen.

HEMA maakte eind april overigens bekend dat de omzet na een aanvankelijke daling weer begon aan te trekken.

Begin april zag het er nog slecht uit voor de oer-Hollands winkelketen. De omzet in de Nederlandse filialen, goed voor driekwart van de omzet, liep sinds medio maart fors terug nadat de overheid quarantainemaatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar sinds eind april gaan zowel de omzetten bij filialen als de online verkopen omhoog.

Deze week maakte premier Mark Rutte bekend dat Nederland geleidelijk de stap zet om beperkende maatregelen te versoepelen.

Inmiddels zijn vrijwel alle grote winkelketens weer open met aangepaste maatregelen. Vanwege de regels om 1,5 meter afstand te houden, kunnen winkels veel minder bezoekers tegelijk ontvangen.

Van belang is ook dat gemeenten de drukte in winkelstraten reguleren om te voorkomen dat er problemen ontstaan met voldoende afstand houden.

LEES OOK: HEMA huurde rechercheur in om 18-jarige hotdoghamsteraar te ontmaskeren: ontslag op staande voet