Het kabinet versoepelt een aantal coronamaatregelen en gaat daarnaast meer inzetten op het testen van mogelijk besmette personen.

Mensen met contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 11 mei weer aan de slag. Zij kunnen zich dan ook laten testen.

Vanaf 18 mei kunnen mantelzorgers en personeel in het openbaar vervoer zich laten testen

Terrassen gaan vanaf 1 juni weer open, met een aantal beperkingen. Zo moet er voldoende afstand gehouden worden.

Het streven is om vanaf 1 juni iedereen met klachten te kunnen testen.

Het kabinet versoepelt een aantal maatregelen die zijn ingesteld om het coronavirus te beteugelen. Dat moet gepaard gaan met het uitgebreider testen van verdachte gevallen, zo maakten premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vanavond bekend.

Er gaat volgens De Jonge veel meer getest worden. Mensen met contactberoepen kunnen zich vanaf maandag 11 mei laten testen. Zij mogen vanaf die datum ook weer aan de slag. Het gaat dan bijvoorbeeld om kappers en opticiens.

Lees ook op Business Insider

Vanaf 18 mei kunnen mantelzorgers en personeel in het openbaar vervoer zich laten testen. Het streven is volgens de minister van Volksgezondheid om vanaf 1 juni iedereen met klachten te kunnen testen. Als iemand besmet blijkt, is het “cruciaal” dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine, zegt De Jonge.

Het coronavirus zal ons leven blijven beheersen totdat er een vaccin is, stelde De Jonge tijdens de persconferentie. Daarom moet het aantal intensivecarebedden omhoog kunnen naar 1700.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft bestaan. Dat zou nog tot in ieder geval 1 september zo moeten blijven. Premier Rutte maakte in ieder geval duidelijk dat thuiswerken “tot nadere mededelingen” de norm blijft.

Veel voorgenomen maatregelen lekten al uit. Zo werd bekend dat reizigers in het openbaar vervoer vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. Reizigers moeten die zelf kopen of maken, verduidelijkte de premier vanavond. Medische kapjes blijven alleen voor de zorg.

Lockdownmaatregelen worden langzaam versoepeld

Volgende maand mogen ook de terrassen weer open, vanaf 1 juni mogen daar weer mensen zitten. Maar wel met flinke beperkingen. Gasten moeten 1,5 meter afstand houden en aan een tafel zitten. Restaurants mogen dan ook weer gasten ontvangen, tot een maximum van dertig bezoekers.

Pas een maand later, vanaf 1 juli, zijn er bijeenkomsten van honderd mensen toegestaan. Theaters en restaurants mogen vanaf die datum dan ook zo veel gasten ontvangen.

Zo laat het kabinet de teugels langzaam vieren. Maar, “dit kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen”, zo stelt premier Rutte.

Het kabinet gaat na iedere versoepeling kijken of het coronavirus niet weer opflakkert, zegt Rutte over de maatregelen bij de coronacrisis. Het kabinet gaat “zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord” te werk. “Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.”

Het blijft dan ook uitdrukkelijk het voorschrift bij klachten thuis te blijven.

Per 1 juli worden de regels voor campings en vakantieparken soepeler. Openbare douches en wc’s mogen dan weer open. Ondernemers van sauna’s en seksclubs moeten nog wat langer wachten, zij mogen pas in september weer open.

Lees meer: