• In ruil voor begrotingssteun in de Eerste Kamer wil de PvdA een minimumloon van 14 euro. Ook moeten schijnconstructies worden aangepakt, zodat meer mensen een vast contract kunnen krijgen.
  • Dit zei de nieuwe PvdA-fractieleider Attje Kuiken zondagmorgen bij WNL op Zondag.
  • Verder ging ze in op de chaos bij Schiphol. Slecht werkgeverschap en een gebrek aan waardering voor bepaalde groepen werknemers liggen volgens Kuiken ten grondslag aan de problemen.
  • Lees ook: Hoger minimumloon? Dit levert een stijging met 10% of een uurbedrag van 14 euro netto op.

De PvdA wil het minimumloon naar 14 euro in ruil voor steun voor de begroting van het kabinet in de Eerste Kamer. Daarnaast zal de kersverse PvdA-fractieleider Attje Kuiken bij het kabinet Rutte aandringen op het aanpakken van schijnconstructies.

Een aantal zaken in Nederland moeten “fundamenteel anders”, zei Kuiken verder bij WNL op Zondag. “Volgende week gaan we het gesprek aan met Sigrid Kaag en Mark Rutte, dan kijken we hoe serieus ze het nemen. Dan zien we waartoe ze bereid zijn.”

Om de extra uitgaven te betalen, kijkt de PvdA naar vermogenden. “Die kunnen meer bijdragen.”

Lees ook: Minimumloon moet 50% omhoog naar 14 euro per uur, eist FNV

Kuiken werd ook gevraagd naar de chaos bij Schiphol de afgelopen weken. Slecht werkgeverschap en een gebrek aan waardering voor bepaalde groepen werknemers daar, zoals de bagage-afhandelaars, ligt volgens haar ten grondslag aan de problemen. Ze heeft naar eigen zeggen vrijdag gesproken met Schiphol-baas en PvdA-kopstuk Dick Benschop.

"Ik heb heel duidelijk besproken wat ik vind wat nodig is", aldus Kuiken. Met veel van haar punten was Benschop het volgens haar eens.

"Er zijn hogere lonen nodig, meer vast werk, investeringen in mensen en opleidingen. Dat is niet gebeurd de afgelopen jaren." Kuiken ziet daarbij ook een rol voor het kabinet, aangezien de overheid grootaandeelhouder is van de luchthaven.

LEES OOK: Hoger minimumloon veel minder slecht voor werkgelegenheid dan gedacht – zeker als de koppeling met uitkeringen verdwijnt