Het iconische Amerikaanse zakenblad Forbes staat te koop. Als slimme investeerder kan U2’s Bono daar garen bij spinnen.

Zakenblad Forbes is vooral bekend van de miljardairslijstjes. Het werd in 1917 opgericht door B.C. Forbes. Kleinzoon Steve is nog altijd president-commissaris bij het familiebedrijf.

Forbes heeft het de afgelopen jaren net als veel andere gedrukt media zwaar gehad. Het glossy magazine voor de rijken ontsnapte niet aan de trend dat lezers steeds meer tijd online doorbrengen.

Als familiebedrijf heeft Forbes lange tijd een uitzonderingspositie ingenomen ten opzichte van grote uitgevers als Condé Nast (Vogue) en Hearst Magazines (o.a. elle, Marie Claire). Maar de familie Forbes lijkt niet meer in een zelfstandige toekomst te geloven.

Forbes te koop

Afgelopen vrijdag stuurde bestuursvoorzitter Michael Perlis van Forbes Media een mailtje aan het personeel, waarin hij aangaf dat Forbes met andere partijen in gesprek is over verkoop van het concern, zo meldden diverse Amerikaanse media.

Het blad Forbes heeft nog een oplage van 933 duizend stuks, maar loopt daarmee achter op Time Warner's Money Magazine en Bloomberg Businessweek. De advertentie-inkomsten uit de printeditie staan al enige tijd onder druk.

Onder topman Perlis heeft Forbes wel fors ingezet op uitbreiding in het digitale domein. Forbes.com trekt maandelijks 26 miljoen unieke bezoekers. De digitale inkomsten zouden inmiddels groter zijn dan die uit het blad, aldus ingewijden tegenover de New York Times.

Forbes en Bono

Als Forbes wordt verkocht, kan daar een opvallende winnaar bij opduiken: U2's Bono. Die is partner bij investeringsfonds Elevation Partners, dat in 2006 een belang nam van 45 procent in Forbes voor ongeveer 240 miljoen dollar.

De huidige waarde van Forbes Media die in Amerikaanse media wordt genoemd, ligt rond de 400 miljoen dollar. Dat is minder dan de waardering in 2006. Maar volgens tv-zender CNN zou Elevation Partners er toch goed uit kunnen springen. Destijds zijn namelijk preferente aandelen gekocht, die ervoor zorgen dat het investeringsfonds waar Bono aan deelneemt bij een verkoop als eerste z'n geld terugkrijgt en dan deelt in eventuele winsten.

Hoeveel Bono hieraan kan overhouden is lastig te becijferen, omdat zijn positie binnen Elevation Partners niet publiek bekend is. Veel te klagen over het investeringsfonds heeft Bono niet. Hij profiteerde via Elevation Partners al van lucratieve investeringen in onder meer Facebook.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl