De Amerikaanse miljardair en topbelegger Ray Dalio raadt beleggers aan om weg te blijven van cash in tijden van hoge inflatie. Maar Dalio erkent dat dit ook niet het moment is om je geld breed in aandelen te steken.

De oprichter en topman van Bridgewater Associates, ’s werelds grootste hedgefonds, zegt al een tijdje dat geld dat op de bank staat ’trash’ is.

Afgelopen dinsdag bevestigde Dalio die opvatting in een interview met CNBC op het Davos World Economic Forum. “Natuurlijk is cash nog steeds trash”, zei hij. “Weet je hoe snel je koopkracht verliest?”

Maar Dalio zei ook: “Aandelen zijn nog slechter.” In plaats van geld op de bank laten staan of breed te beleggen in een aandelenindex, zijn beleggingsstrategieën die streven naar een positief rendement na aftrek van de inflatie volgens Dalio het meest interessant.

De vraag is wel of dit voor doorsnee beleggers bereikbaar is, want Dalio doelt hier op professionele beleggingsstrategieën die eerder door speculatieve hedgefondsen worden toegepast. Dit worden zogenoemde 'real return' strategieën genoemd.

Op de vraag of de Amerikaanse centrale bank de inflatie voldoende kan afremmen door de rente te verhogen, antwoordde Dalio "nee". Volgens de topbelegger zullen de renteverhogingen van de Federal Reserve de inflatie niet bijhouden.

"[De Fed] zal niet in staat zijn om de rente te verhogen tot een niveau dat hoog genoeg is om beleggers een positief reëel rendement te bieden," zei Dalio. "Dus als je denkt aan de stijgende rentetarieven, laten we zeggen 3 of 4 procent rente, dan is dat niet genoeg om de inflatie te compenseren."

LEES OOK: Zo kunnen serieuze beleggers profiteren van de onrust op de cryptomarkt, volgens 2 experts