• Microsoft heeft zijn nieuwe door AI aangestuurde Copilot+-pc’s uit de doeken gedaan op een persevenement.
  • Volgens het bedrijf levert dit model tot twintig keer meer AI-kracht en kan je met een opgeladen batterij 22 uur werken.
  • De computers van Microsoft zijn te bestellen vanaf 1.200 euro. De software is vanaf 18 juni beschikbaar voor merken als Dell, HP en Samsung.
  • Lees ook: Amazon, Microsoft en Alphabet zetten in op AI voor de cloud – en het lijkt te werken

Microsoft pakt uit met door kunstmatige intelligentie aangestuurde pc’s. Het bedrijf deed maandag tijdens een persevenement een nieuwe lijn computers uit de doeken.

Deze serie draait op het zogenoemde Copilot+, het snelste en meest intelligente Windows-model van een pc tot dusver, aldus Microsoft.

“We hebben het geheel van de pc compleet herzien – van silicium tot het bestuurssysteem, de applicatielaag en de cloud – met AI in het centrum, wat de meest significante verandering aan het Windows-platform in decennia markeert”, zegt het bedrijf in zijn aankondiging.

Microsoft lanceert zelf Surface Copilot+-computers. Ook werkt het bedrijf samen met hardwarepartners, die hun eigen Copilot+-computers zullen lanceren.

'Fotografisch geheugen'

Er zijn meerdere nieuwe, opmerkelijke AI-functionaliteiten, waarvan enkele worden aangedreven door nieuwe AI-chips.

De meest opvallende is 'Recall', waarvan Microsoft zegt dat het is alsof je pc een "fotografisch geheugen" heeft. Alles waar je op je pc naar gekeken hebt, kan het zich herinneren. Hierdoor zou de computer je bijvoorbeeld kunnen helpen snel te vinden waar je iets hebt opgeslagen.

"Je kan door de tijd scrollen om de content die je nodig hebt in je tijdlijn te vinden in iedere applicatie, website, document of meer", zegt Microsoft.

"Interacteer intuïtief door snapshots te gebruiken met Screenray om je te helpen bij het nemen van de volgende stap, gebruikmakend van gesuggereerde acties gebaseerd op objectherkenning. En ga terug naar waar je was, ook al betreft dat een specifieke e-mail in Outlook of de juiste chat in Teams."

22 uur werken op één oplaadbeurt

Volgens Microsoft hebben de pc's tot twintig keer meer AI-kracht en bieden ze een verbeterde batterij-capaciteit, waarbij je tot 22 uur kunt doen op een enkele oplaadbeurt.

De nieuwe chipvormgeving combineert CPU, GPU en Neural Processing Units voor het efficiënt draaien van AI.

Sinds maandag kunnen klanten de pc's vooruitbestellen. Microsoft zet ze in de markt vanaf 1.200 euro. Naast de Surface-computers zullen de nieuwe Copilot+-modellen beschikbaar worden voor zes pc-merken startend vanaf 18 juni. Dit zijn Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung.

LEES OOK: Vast op Windows 10? Deze 3 dingen kun je doen, als je in 2025 niet naar Windows 11 kunt upgraden