Eén van de grote problemen op de Nederlandse huurmarkt is het gebrek aan voldoende aanbod van middenhuren die boven de sociale huurgrens van 808 euro per maand uitkomen. Dit is ook terug te zien bij de populariteit van zogenoemde microappartementen met een oppervlakte onder de 40 vierkante meter. Die zijn gewild vanwege de ongekende krapte op de woningmarkt, maar kennen vaak stevige huurprijzen.

Als je een microappartement huurt, is het extra belangrijk om op de indeling te letten. Je hebt al best weinig ruimte, dus elke vierkante meter telt en moet perfect benut zijn. Zo wil je niet dat je bed direct naast de keuken staat of dat de deur naar de badkamer geblokkeerd wordt door een kast.

Eerder keek Business Business Insider naar de kopersmarkt voor microappartementen en in dit artikel gaan we in op de huurmarkt. Wat voor microappartementen kun momenteel je krijgen als huurder?

Business Insider ging via Funda.nl op zoek naar huurstudio’s in vier verschillende steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Hieronder vind je onze selectie met in totaal 12 appartementen.


Amsterdam

bron: Andrea Davis/Unsplash
bron: Andrea Davis/Unsplash

Gerard Doustraat (huurprijs €2.050 per maand)

Het microappartement aan de Gerard Doustraat in Amsterdam is gesitueerd in de woonwijk de Pijp met zijn velen winkeltjes, cafes en restaurants. Ook de bekende Albert Cuypmarkt is om de hoek. Supermarkten om boodschappen te doen, bevinden zich op een steenworp afstand.

De studio bestaat heeft een woonoppervlak van 37 vierkante meter en is verdeeld over twee kamers, een woonkamer met een open keuken en een slaapkamer waar een tweepersoonsbed in past. Het appartement wordt gemeubileerd aangeboden.

Een belangrijke tekortkoming van deze woning is dat er geen vaatwasser is en er bevindt zich geen wasmachineaansluiting. De woning kan gehuurd worden voor 2.050 euro per maand. Het is onduidelijk of servicekosten hierin al meegenomen zijn.

Kinkerstraat (huurprijs €1.450 per maand)

Deze studio aan de Kinkerstraat ligt in Oud-West, met een loopafstand tot het Vondelpark. Het is een levendige buurt met vele cafés, winkels en bars.

Het microappartement beslaat 40 vierkante meter en bestaat uit één grote kamer die zowel als de living en als de slaapkamer dient. Ook de keuken staat erin. Er is wel een klein dakterras aanwezig waar je van het zonnetje kunt genieten.

Deze studio kan gestoffeerd verhuurd worden voor 1.450 euro per maand. Dat is exclusief gas, water, elektra en internet.

Sint Willibrordusdwarsstraat (huurprijs €1.650 per maand)

De woning aan Sint Willibrordusdwarsstraat bevindt zich ook in de populaire Amsterdamse buurt De Pijp. Naast de vele bars, restaurants en cafés loop je ook zo naar het Sarphatipark en de Amstel. Het appartement zelf ligt in een rustige straat.

De studio heeft een woonoppervlak van 40 vierkante meter en bestaat uit twee kamers, een living met een aparte gedeelte voor eethoek en een kleine slaapkamer waar net een tweepersoonsbed past. Het appartement wordt gemeubileerd aangeboden voor 1.650 euro per maand. Dat is exclusief, gas, elektra, water, internet en gemeentelijke belastingen.


Rotterdam

bron: Jed Owen/Unsplash
bron: Jed Owen/Unsplash

Tandwielstraat (huurprijs €682 per maand)

Het microappartement aan de Tandwielstraat is niet bestemd voor elke huurder. Er gelden namelijk meerdere voorwaarden: leeftijd tussen 18 en 27 jaar, alleenstaand en een bruto maandsalaris dat minimaal 3,5 keer de kale huurprijs is.

De gestoffeerde studio van 24 vierkante meter bevindt zich in een nieuwbouwproject Startmotor en is dus splinternieuw. De keuken en de slaapkamer vormen één ruimte. Verder kun je gebruik maken van gemeenschappelijke faciliteiten in het gebouw, zoals een cinema, bibliotheek, spelruimte en een fitnessruimte.

De huurprijs voor dit microappartement bedraagt 682 euro per maand. Dat is exclusief servicekosten van 282 euro per maand.

Wolphaertsbocht (huurprijs €625 per maand)

De studio aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam ligt in wijk Charlois dat een kwartier fietsen is van het hartje centrum. In de buurt kun je naar meerdere winkels lopen en een tram stopt voor de deur.

Het microappartement, dat slechts 22 vierkante meter meet, ligt op de begane grond en bestaat uit een grote kamer waar zowel de keuken als de slaapgedeelte zich bevinden. De huurprijs voor deze gestoffeerde woning is 625 euro per maand. Dat is exclusief gas, water, elektra en internet.

Rijsoordstraat (huurprijs €850 per maand)

De studio aan de Rijsoordstraat is gelegen naast diverse winkels. Het appartement van circa 25 vierkante meters heeft een eigen keuken en een badkamer. De woning is voorzien van een laminaatvloer en wordt gestoffeerd geleverd. De huurprijs is 850 euro per maand, inclusief servicekosten.


Den Haag

bron: Andrea Davis, Unsplash
bron: Andrea Davis, Unsplash

Grote Marktstraat (huurprijs €1.650 per maand)

Het microappartement aan de Grote Markstraat ligt middenin het centrum van Den Haag. Hier woon je tegenover de Bijenkorf. In de buurt zijn er diverse winkels, bars, restaurants en cultuurgelegenheden. Het Centraal Station is ook nabij.

Het appartement van 31 vierkante meter wordt gemeubileerd geleverd maar heeft geen keuken. Er is wel een magnetron, een koelkast en er zijn faciliteiten voor thee en koffie. Daarnaast is in de huur inbegrepen een wekelijkse schoonmaak en linnenservice. De huurprijs bedraagt 1.650 euro per maand en dat is inlcusief gas-, water- en elektrakosten.

Molenstraat (huurprijs €1.750 per maand)

De studio aan de Molenstraat bevindt zich in de oude binnenstad van Den Haag. Deze buurt staat bekend om zijn knusse winkelstraten en pleinen, vol bars en restaurants.

Het microappartement van 32 vierkante meter wordt gemeubileerd geleverd. Het bestaat uit een aparte slaapkamer en een woonkamer met een open keuken. Overal ligt een prachtige houten visgraatvloer. Vanuit de living kom je bij een dakterras. De huurprijs bedraagt 1.750 euro per maand en is inclusief nutsvoorzieningen, internet en tv.

Van Musschenbroekstraat (huurprijs €675 per maand)

De kleine woning aan de Van Musschenbroekstraat in Den Haag is gesitueerd op loopafstand van winkels, parken, cafés en treinstation Den Haag HS. De oppervlakte van dit microappartement bedraagt 25 vierkante meter.

De studio wordt uitsluitend verhuurd aan alleenstaanden en bestaat uit een kamer waar een tweepersoonsbed, een bank en een tafel staan. De keuken, toilet en de badkamer worden gedeeld met de andere twee bewoners. De huurprijs van 675 euro per maand is exclusief gas, water, licht en gemeentebelastingen.


Groningen

bron: Space Joy/Unsplash
bron: Space Joy/Unsplash

Lissabonstraat (huurprijs €950 per maand)

Op loopstand van het centrum van Groningen ligt het microappartement aan de Lissabonstraat. Het gebouwcomplex is in 2013 gebouwd en is daardoor volledig geïsoleerd. Er is een gezamenlijk dakterras waar je in de avonden kunt relaxen.

De studio telt 37 vierkante meter en bestaat uit twee kamers, een living en een slaapkamer waar een tweepersoonsbed in past. Er is ook een privé badkamer. Via de ramen heb uitzicht op andere gebouwen. Wil je dit microappartement gemeubileerd huren dan kost het je 950 euro per maand. Deze prijs is exclusief water, gas, elektra en servicekosten voor de huur van de meubels (50 euro).

Nieuweweg (huurprijs €945 per maand)

Op loopafstand van het centrum van Groningen en het UMCG bevindt zich het microappartement aan de Nieuweweg. Deze studio ligt op de begane grond. De verhuurders willen de woning niet verhuren aan studenten.

De studio, die 26 vierkante meter telt, bestaat uit een ruimte. Je slaapt en kookt dus in dezelfde kamer. De huurprijs van 945 euro per maand is inclusief gas, water, licht en servicekosten.

Steentilstraat (huurprijs €913 per maand)

Dit microappartement aan Steentilstraat ligt in het centrum van Groningen en heeft een woonoppervlak van 30 vierkante meter. In de buurt zijn supermarkten, openbaar vervoer, diverse winkels, cafés en restaurants te vinden.

De woning ligt op de tweede verdieping die met de trap is te bereiken. De studio bestaat uit twee ruimtes, waarvan een de slaapkamer en een de woonkamer is met een open keuken. Het appartement heeft een eigen privé badkamer.

De huurprijs bedraagt 913 euro en dat is inclusief de servicekosten.

Lees meer over de huizenmarkt: