Microappartementen met een oppervlakte onder 40 vierkante meter zijn populair vanwege de ongekende krapte op de woningmarkt. Nu grotere appartementen vooral in steden als Amsterdam onbetaalbaar zijn geworden voor veel mensen, neemt de bereid toe om woonoppervlakte in te leveren en in een studio te gaan wonen.

Klein wonen kan knus zijn. Een minikeukentje en een tiny badkamer, alles binnen handbereik. Dat is de charme van een tiny house, maar ook van een microappartement.

Als je een microappartement koopt, is het extra belangrijk om op de indeling te letten. Je hebt al best weinig ruimte, dus elke vierkante meter telt en moet perfect benut zijn. Zo wil je niet dat je bed direct naast de keuken staat of dat de deur naar de badkamer geblokkeerd wordt door een kast.

Maar wat voor microappartementen kun momenteel je krijgen in Nederland? Business Insider ging via Funda.nl op zoek naar studio’s in vier verschillende steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Hieronder vind je onze selectie met drie appartementen per stad.


Amsterdam

Een microappartement op Jan Bernardusstraat in Amsterdam, bron: Makelaars van Amsterdam
Een microappartement op Jan Bernardusstraat in Amsterdam, bron: Makelaars van Amsterdam

Jan Bernardusstraat (vraagprijs: €325.000)

Dit appartement dat uitgelicht is via de foto hierboven bevindt zich in de woonwijk de Weesperzijde in Amsterdam, aan de Jan Bernardusstraat. Het is een centrale locatie waar je op fietsafstand bent van het centrum van de hoofdstad.

De studio van 30 vierkante meter heeft een keuken die in de goede staat verkeert en een aparte slaapkamer, waardoor je de geuren van de keuken minder merkt. Ook is er een klein balkon.

Dit microappartement heeft een vraagprijs van 325.000 euro.

Prinsengracht (vraagprijs: €395.000)

Heb je er altijd van gedroomd om aan een van de Amsterdamse grachten te wonen? Dat kan in dit microappartement van 24 meter aan de Prinsengracht. Je ramen kijken overigens niet uit naar de gracht maar naar de binnentuin.

De studio heeft een slaapkamer waar een tweepersoonsbed in past, een aparte keuken, een balkon en een badkamer met bad. Je woont hier overigens op eigen grond, wat niet heel vaak gebeurt in Amsterdam.

Dit alles heeft wel een prijskaartje van 395.000 euro.

Haparandaweg (vraagprijs: €250.000)

Een goedkopere optie voor een microappartement in Amsterdam is een studio aan de Haparandaweg van 29 vierkante meter. De vraagprijs daarvoor is 250.000 euro.

Je krijgt hiervoor een klein stekje in de nieuwe wijk de Houthavens, die op fietsafstand is gelegen van het Centraal Station en het centrum van Amsterdam.

De studio is praktisch ingedeeld en heeft een aparte slaapgedeelte dat kan worden afgesloten door middel van een schuifdeurwand. Verder is er een serre gelegen op het noordwesten met uitzicht op de wijk. Extra spullen kun je in een berging kwijt.


Rotterdam

Het microappartement aan de Papegaaistraat in Rotterdam, bron: Hooghlanden Makelaars
Het microappartement aan de Papegaaistraat in Rotterdam, bron: Hooghlanden Makelaars

Papegaaistraat (vraagprijs: €225.000)

Dit microappartement aan de Papegaaistraat ligt aan de rand van Kralingen, vlakbij allerlei voorzieningen zoals winkels, bars en restaurants. Meerdere opties voor openbaar vervoer zoals metro, tram en bus zijn in de buurt.

De studio ligt op de vierde etage en is bereikbaar via een lift of een trap. Er is een woonkamer met een open keuken en een aparte slaapkamer. Van zowel de living als de slaapkamer kun je komen op het balkon. Het appartement telt 36 vierkante meter en kost 225.000 euro.

Schiekade (vraagprijs: €229.500)

Dit microappartement aan de Schiekade is een studio aan de rand van het centrum van Rotterdam. Zo kun je in een rustige wijk wonen maar dicht bij alle belangrijke voorzieningen. Bovendien woon je er in een historisch gebouw dat vroeger als theater en verzorgingstehuis heeft gediend. In 2015 is het verbouwd tot een appartementencomplex.

De studio ligt op de begane grond en heeft een plafondhoogte van ruim 3 meter. Het appartement bestaat uit een grote ruimte waarin de keuken staat. Deze kan verdeeld worden in een living en een slaapkamer door een grote kast te plaatsen. De woonoppervlakte telt 36 vierkante meter. Het prijskaartje is 229.500 euro.

Westzeedijk (vraagprijs: €300.000)

Het woningcomplex, waarin studio aan de Westzeedijk ligt, is nabij de Euromast en de Maas in de buurt Delfshaven. Er is een ruime keus aan galeries en eethuisjes en je kunt er wandelen langs het water.

Het appartement heeft een ruime open moderne keuken en een aparte slaapkamer, waar een grote kast en een tweepersoonsbed in passen. De badkamer beschikt over een douche. Deze studio van 40 vierkante meter heeft een vraagprijs van 300.000 euro.


Den Haag

De studio aan de Zeekant in Den Haag, bron:  DOEN NVM Makelaars
De studio aan de Zeekant in Den Haag, bron: DOEN NVM Makelaars

Zeekant (vraagprijs: €325.000)

Dit microappartement aan de Zeekant in Scheveningen heeft een prachtige ligging aan de zee. De studio is direct gesitueerd aan de autovrije boulevard en je kunt zo lopen naar het strand. De winkels zijn op loopafstand bereikbaar net als de vele restaurants en diverse uitgaansmogelijkheden.

Het appartement van 26 vierkante meter heeft een slaapkamer onder het schuine dak, die bereikbaar is via een vlizotrap. Daar passen een tweepersoonsbed in en een opbergkast. Beneden is er een living met een moderne open keuken. De badkamer beschikt over een bad. De studio kost 325.000 euro.

Waldorpstraat (vraagprijs: €169.000)

Deze studio in Den Haag is met een vraagprijs van 169.000 euro aan de goedkope kant. De ligging is nabij het centrum van Den Haag naast diverse winkels en scholen. Het huis heeft wel een eeuwigdurend uitgegeven erfpacht met een vrij laag canon van 68,54 per jaar.

Wat wel aantrekkelijk is aan deze woning is dat in 2016 gebouwd is waardoor een energielabel A heeft. Geen hoge uitgaven dus aan de energierekening.

Verder bestaat deze studio van 28 vierkante meter uit een lange kamer waarin de keuken en de slaapkamer in een ruimte zijn gesitueerd. De badkamer heeft een douche.

Zeekant (vraagprijs: €260.000)

Dit microappartement aan de Zeekant ligt pal naast de eerste studio in Den Haag, die wij hebben uitgelicht. Het is dus ook gesitueerd in Scheveningen, direct aan de zee. Deze woning is met 30 vierkante meter iets groter dan het eerste huis aan de Zeekant en is met een prijskaartje van 260.000 euro een stuk goedkoper.

De afwerking is wel wat minder luxe en er is geen aparte ruimte voor de slaapkamer. Je kookt en slaapt in dezelfde ruimte. Bovendien betreft een souterrain. Er is verder een terras van 14 vierkante meter aan strandzijde.


Groningen

Het microappartement aan Mauritsstraat 52 a in Groningen, bron: iQ Makelaars
Het microappartement aan Mauritsstraat 52 a in Groningen, bron: iQ Makelaars

Groningen heeft een beperkt aantal microappartementen. Wij hebben er drie gevonden en een daarvan is al verkocht onder voorbehoud.

Mauritsstraat (vraagprijs: €162.500)

De studio aan de Mauritsstraat is wel beschikbaar. Deze ligt in Oosterpoortbuurt op loopafstand van het Centraal Station en de binnenstad van Groningen.

De woning van 29 vierkante meter bestaat uit een woonkamer en een aparte keuken. Er is ook een balkon op het oosten van 9 vierkante meter. De badkamer is voorzien van een douche, wastafel en toilet.

Dijkstraat (vraagprijs: €225.000)

Het tweede microappartement in Groningen ligt aan de Dijkstraat. De studio van 40 vierkante meter bevindt zich net als het voorgaande appartement in Oosterpoort. Het heeft een souterrain, dat bij het woonoppervlak betrokken kan worden door daar bijvoorbeeld een slaapkamer te realiseren.

Deze studio heeft een woonkamer en een aparte keuken. In de souterrain is ook een keuken aanwezig.

Lees meer over de huizenmarkt: