• Topbelegger Michael Burry denkt dat het aandeel Tesla prima 90 procent kan dalen zonder een bredere schokgolf te veroorzaken op financiële markten.
  • De legendarische belegger, bekend van het boek en de film ‘The Big Short’, denkt zelfs dat een koersimplosie van Tesla een gezonde ontwikkeling kan zijn.
  • Burry is zelf short gegaan met het aandeel Tesla en speculeert op een koersdaling.

Een koersimplosie van het aandeel Tesla met 90 procent dit jaar kan prima plaatsvinden zonder dat dit tot een bredere verkoopgolf van aandelen leidt. Dit zou zelfs de ongeremde speculatie met bepaalde aandelen kunnen indammen.

Die observatie slingerde Michael Burry maandag via een tweet de wereld in.

De Amerikaanse topbelegger verwierf grote bekendheid vanwege de manier waarop hij geportretteerd werd in het boek en de film ‘The Big Short.’ Daarin wordt een kleine groep beleggers gevolgd, waaronder Burry, die de kredietcrisis van 2008 op tijd voorzag.

“$TSLA onder de $100/per aandeel later dit jaar zorgt niet voor een crash van het financiële systeem”, aldus Burry in zijn tweet. Hij refereert hierbij aan de beurscode van het aandeel Tesla en een koersniveau van 100 dollar, terwijl het aandeel momenteel op zo’n 814 dollar noteert. De implicatie is dus een daling van pakweg 90 procent

"Dit zou wel het einde betekenen voor een bepaalde manier van beleggen", voegt Burry toe. Eerder had hij al stevige kritiek op wilde speculatie die plaatsvindt rond Tesla, maar ook rond de bitcoin en aandelen zoals GameStop. Daarbij sprak Burry van "gevaarlijke zeepbellen" in de markt.

Lees ook: De legendarische belegger Jim Rogers ziet hoe de zeepbel op de beurs groter wordt – deze keuzes maakt hij om zich in te dekken

Succesvolle inschatting van implosie Amerikaanse huizenmarkt

Burry deed in 2007 uitgebreid onderzoek naar de staat van de Amerikaanse hypotheekmarkt, op het moment dat die werd overspoeld met dubieuze rommelhypotheken die als pakketjes werden doorverkocht aan beleggers.

Op basis hiervan concludeerde hij dat er een crash zou komen op de Amerikaanse huizenmarkt. Die inschatting bleek in 2008 en 2009 goed uit te pakken. Zijn inzet op de instorting van de huizenmarkt leverde een speculatieve winst en enkele miljarden dollars op.

Het verhaal van Burry werd gedetailleerd opgetekend door auteur Michael Lewis' in zijn boek 'The Big Short', dat later ook werd verfilmd.

Sceptisch over beurswaarde Tesla

Burry heeft zich al vaker sceptisch uitgelaten over het aandeel Tesla sinds afgelopen herfst. Daarbij wees hij op de beperkte winstgevendheid van de maker van elektrische auto's en dat Tesla vooral geld verdient met de verkoop van emissierechten voor CO2 en nauwelijks met de verkoop van auto's.

Sinds de lente van 2020 hebben beleggers het aandeel Tesla tot grote hoogte gestuwd. Het bedrijf van Elon Musk heeft inmiddels een beurswaarde van 780 miljard dollar, meer dan welke andere automaker dan ook. Dit terwijl Tesla in verhouding tot grote partijen zoals Volkswagen, Toyota en GM een zeer kleine speler is.

Burry noemde deze ontwikkeling "ridicuul" en onthulde afgelopen december dat hij  short is gegaan op het aandeel Tesla. Hij speculeert dus op een koersdaling.

Lees ook: Zo werkt short gaan met aandelen

Een daling van het aandeel Tesla van 814 dollar naar 100 dollar klinkt misschien extreem, maar onderstaande grafiek laat zien dat de opmars van Tesla op de beurs ook buitengewoon is geweest. In april 2020 noteerde het aandeel namelijk nog op 100 dollar. Dat is pakweg tien maanden geleden.

Tesla_stockchart_150221

LEES OOK: Elon Musk zegt dat hij de dogecoin persoonlijk zal ondersteunen, als grotere bezitters massaal aan het verkopen slaan