De maker van elektrische auto’s Tesla heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst van 331 miljoen dollar in de boeken gezet.

De winst van Tesla wordt voor een groot deel bepaald doordat het bedrijf geld verdient met de verkoop van emissierechten voor de uitstoot van CO2.

Beleggers hebben het aandeel Tesla dit jaar 400 procent hoger gezet. Volgens sommige analisten is sprake van een zeepbel.

Automaker Tesla heeft voor de vijfde keer op rij een kwartaal afgesloten met winst. De maker van elektrische auto’s zette in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 331 miljoen dollar in de boeken.

In het derde kwartaal van afgelopen jaar boekte Tesla een winst van 143 miljoen dollar en in het tweede kwartaal van dit jaar ging het om 104 miljoen dollar. De winstsprong van de afgelopen drie maanden is dus in alle opzichten aanzienlijk.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de maker van elektrische auto’s die woensdagavond werden gepubliceerd.

Belangrijke vraag is wel hoe solide de winst van Tesla is. Beleggers hebben het aandeel Tesla dit jaar 400 procent hoger gezet, waarbij fans wijzen de groei mogelijkheden van Tesla als speler in de markt voor elektrisch vervoer.

Sceptici zien in de koersontwikkeling van Tesla juist een gigantische zeepbel, omdat dat verhouding tussen de verwachte winst van het bedrijf en de prijs die beleggers betalen volstrekt zoek lijkt te zijn. Als je de winst van het afgelopen kwartaal extrapoleert naar een jaar, betalen beleggers 460 keer de winst voor het aandeel Tesla.

Wat de herkomst van de winst betreft valt er bovendien een belangrijke kanttekening te maken. Tesla lijkt nog nauwelijks is staat om geld te verdienen met de verkoop van elektrische auto's. Het bedrijf verdient vooral aan de verkoop van emissierechten aan branchegenoten die nog niet aan uitstootnormen voldoen in regio's als Europa en Californië.

Volgens analist Garrett Nelson van CFRA verdiende Tesla afgelopen kwartaal 397 miljoen dollar met de verkoop van emissierechten. Deze inkomsten sijpelen vrijwel direct door naar de winst. "Opnieuw was de opbrengst uit de verkoop van emissierechten een belangrijk bestanddeel van de winst", aldus Garrett.

Met het winstcijfer wist het bedrijf van oprichter en topman Elon Musk wel de verwachtingen van analisten te overtreffen. Dat deed Tesla ook met zijn omzet van bijna 8,8 miljard dollar, waar een jaar eerder 6,3 miljard dollar werd opgehaald.

Tesla mikt op 500.000 auto's in 2020

Tesla ligt naar eigen zeggen op koers om dit jaar een half miljoen auto's af te leveren.

Tesla sprak eerder de verwachting uit dit jaar 30 tot 40 procent meer auto's af te leveren in vergelijking met 2019. Daarmee zou het bedrijf voor het eerst mogelijk meer dan 500.000 modellen verschepen. Door de impact van de coronacrisis matigde Tesla eerder zijn toon.

In de laatste maanden van het jaar moet Tesla nog zeker 181.000 auto's afleveren om zijn doel te halen. Dat zou op kwartaalbasis een toename van 30 procent betekenen.

Tesla benadrukte dat het halen van het doel de laatste tijd wat moeilijker is geworden. Evengoed houdt het bedrijf de ambitie overeind.

LEES OOK: Nederlandse Teslarijders willen de autofabrikant voor de rechter slepen vanwege aanhoudende mankementen en slechte service