Topbelegger Michael Burry, die op een vroeg moment de kredietcrisis van 2008 zag aankomen, is niet onder de indruk van een financieel rapport van accountant Mazars over cryptobeurs Binance. Beleggers houden de ontwikkelingen rond Binance scherp in de gaten, na het omvallen van cryptoplatform FTX afgelopen maand.

Burry tweette vrijdag dat er geen enkele waarde gehecht kan worden aan het rapport van Mazars, waarin wordt gekeken naar de financiële reserves van Binance.  

Burry gaf commentaar op het nieuws dat Mazars, een accountantskantoor dat door Binance en andere grotere cryptobedrijven werd ingehuurd, afgelopen vrijdag aangaf geen werk meer te willen doen voor cryptobedrijven.

Mazars heeft in zijn rapporten analyses gemaakt van de financiële buffers van cryptobedrijven, waaronder Binance. Deze rapportages werden gebruikt als een manier om beleggers ervan te overtuigen dat de financiën op orde waren. 

Maar critici zeggen dat het begrip proof of reserves dat wordt gebruikt in de financiële rapportages geen volledig beeld geeft van de risico's die cryptobeurzen lopen en daarmee misleidend kunnen zijn.

Lees ook: Cryptobeurs Binance ligt onder vuur, na het debacle bij branchegenoot FTX: 5 dingen die je moet weten

Er is een luide roep om onafhankelijke onderzoeken naar grote cryptobdrijven na de ineenstorting van FTX, het bedrijf van de inmiddels gearresteerde crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried.

FTX vroeg in november faillissement aan. Bankman-Fried wordt van een reeks misdrijven beschuldigd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, waaronder  fraude, het witwassen van geld en misbruik van vermogen van klanten.

LEES OOK: Justitie in de VS bekijkt of FTX-oprichter Sam Bankman-Fried fraude pleegde