Tijdens zijn campagne riep Donald Trump meerdere malen dat hij een muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens wil bouwen om Mexicaanse immigranten (of “bad hombres” zoals hij hen noemt) buiten te houden.

Nu hij president is, zet hij die plannen door. Woensdag ondertekende Trump de verordening voor de bouw van de muur. “Een land zonder grenzen is geen land”, aldus de Amerikaanse president.

Maar hoe gaat de door Trump voorgestelde muur eruitzien?  Grote delen van het grensgebied liggen in een onherbergzame woestijn die moeilijk te doorkruisen is. Het is nog niet duidelijk waar de nieuwe muur precies moet komen en hoe lang die wordt.

Mexicaanse architecten van het in Guadalajara gevestigde Estudio 3.14 hebben zich een voorstelling gemaakt van een grote, roze grensmuur van 3145 kilometer lang, genaamd de Prison Wall.

De weergaven zijn bedoeld om aan te tonen dat het praktisch onmogelijk is de muur te bouwen, vertelt ontwerper Norberto Miranda tegen Business Insider. Hij zegt dat de grensmuur de relaties met Mexico niet zal bevorderen en dat de bergen de bouw heel moeilijk maken.

De muur zal ook heel erg duur zijn, zoals vele anderen ook al hebben gezegd en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft al laten weten dat zijn land er nooit voor gaat betalen.

Kate Drew van CNBC schat dat de bouw de Amerikaanse overheid tussen de 15 miljard en 25 miljard dollar gaat kosten. Daarbovenop komt nog het onderhoud en het inhuren van 21.000 grenswachten. Dat gaat volgens een berekening van Politico 2,1 miljard dollar per jaar kosten.

Estudio 3.14 heeft zijn ontwerpen gemaakt op basis van deze schattingen. Zo zou de 'Muur van Trump' eruit kunnen zien.


De architecten gaan uit van een roze muur, omdat Trump steeds heeft gezegd dat de muur "mooi" moet worden.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

Het ontwerp is ook geïnspireerd op het werk van de bekende Mexicaanse architect Luis Barragán, die beroemd is vanwege zijn rechttoe-rechtaan gepleisterde muren en het gebruik van heldere kleuren.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

De grensmuur zou het zuidwesten van de VS scheiden van het noorden van Mexico. De muur zou zich uitstrekken van de Pacifische kust tot de Golf van Mexico.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

In de muur zal ook een gevangenis voor immigranten komen om de "11 miljoen mensen die Trump wil uitzetten vast te houden", zegt Miranda.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

In een ander deel zal een fabriek komen waar gevangenen werken aan het onderhoud van de muur.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

Volgens het ontwerp kunnen Amerikanen genieten van een winkelcentrum dat ook in de muur is gebouwd.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

De bergen langs de Mexicaans-Amerikaanse grens maken de bouw van de muur nagenoeg onmogelijk en nog duurder, zegt Miranda. De delen waar nu geen hekken zijn, zijn ook het droogst en moeilijkst bereikbaar. Met deze fysieke uitdagingen in het achterhoofd zal het bouwen van de muur zestien jaar kosten.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314

De voorgestelde muur is een "megalomaan bouwkundig voorstel", aldus Miranda.

Foto: Agustin Avalos/Estudio 314