De Amerikaanse president Donald Trump gaat haast maken met het weren van illegale immigranten en het verbeteren van de veiligheid in de Verenigde Staten.

Hij ondertekende woensdag onder meer de verordening voor bouw van een muur op de grens met Mexico. Daarmee kan binnen enkele maanden worden begonnen. De voorbereiding gaat meteen van start, zei de president. “Een land zonder grenzen is geen land.”

Trump beloofde voorts de grensbewaking te verbeteren door vijfduizend mensen extra aan te nemen. Het aantal agenten dat in noodgevallen oproepbaar is, wordt verdrievoudigd. Vrijplaatsen voor geluk- en asielzoekers worden aangepakt door de lokale overheden die dat gedogen geen subsidie meer te geven.

Er komt een overheidsbureau dat slachtoffers van misdrijven gepleegd door illegalen gaat bijstaan. Het is straks ondenkbaar dat opgepakte illegalen meteen weer worden vrijgelaten. Dat is volgens Trump nu het beleid.

Ontmoeting met Mexicaanse president

Op het gebied van veiligheid willen de VS wel samenwerken met Mexico. Ook ziet Trump het belang in van een economisch sterke zuiderbuur.

De muur langs de 3200 kilometer lange zuidgrens vormde een belangrijk en fel bekritiseerd onderdeel in de verkiezingscampagne van de Republikein Trump. De muur zou onnodig en veel te duur zijn en mogelijk na de verkiezingen niet terugkeren als serieus project.

Mexico zal volgens Trump hoe dan ook voor de kosten opdraaien. "Misschien wel in een ingewikkelde vorm, maar ze zullen betalen", zei hij.

Hij reageerde op de opmerkingen van de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, die niet wil meebetalen aan de muur. Volgende week dinsdag heeft Trump een ontmoeting met Nieto.

De muur moet een dam opwerpen tegen illegale immigratie naar de VS maar volgens een woordvoerder van het Witte Huis ook tegen drugs en andere smokkelwaar zoals wapens en baar geld.

Mexico-muur: lang, hoog en duur

Langs de Amerikaans-Mexicaanse grens staan al metershoge hekken en andere versperringen over een afstand van circa 1000 kilometer. Dat is bijna een derde van de grens die van de Stille Oceaan bij San Diego naar de Golf van Mexico bij Brownsville loopt.

De versperringen zijn er sinds de jaren negentig aangelegd, eerst om illegale grensoverschrijdingen tegen te gaan en vervolgens zijn er veel hekwerken opgericht na de terroristische aanslagen in de VS in 2001. Grote delen van het grensgebied liggen in een onherbergzame woestijn die moeilijk te doorkruisen is.

Het is nog niet duidelijk waar de nieuwe muur precies moet komen en hoe lang die wordt. De bouw van de muur leidt mogelijk tot conflicten met particuliere eigenaars van land in het grensgebied, beschermers van natuurgebied en de indianen van de autonome Tohono O'odham Nation die langs circa 100 kilometer grens hun eigen stamgebied beheren.

Het plan zou zijn dat er een zeker 15 meter hoge muur uit staal en beton komt. Volgens het Massachussetts Institute of Technology zou er zeker 9,7 miljoen kubieke meter beton en 2,3 miljoen ton staal nodig zijn. De experts van deze prestigieuze technische universiteit schatten de kosten op ten minste 40 miljard dollar.