• Facebook kan zich mogelijk opmaken voor een strijd om de handelsnaam ‘Meta’.
  • Computerbedrijf Meta PC uit de Amerikaanse staat Arizona heeft in augustus al documenten ingediend om het merk vast te leggen.
  • De eigenaar wil de aanvraag intrekken als Mark Zuckerberg 20 miljoen dollar betaalt.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp kondigde vorige week aan verder te gaan onder de naam ‘Meta’. Maar die overgang gaat waarschijnlijk niet zonder slag of stoot.

Er is al een Amerikaans bedrijf dat een aanvraag heeft gedaan voor het handelsmerk Meta, ruim voordat Facebook met zijn aankondiging kwam.

De computerbouwer Meta PC uit de Amerikaanse staat Arizona diende in augustus de benodigde documenten in om de naam ‘Meta’ vast te leggen, zegt oprichter Zach Shutt tegen Insider.

De aanvraag is terug te vinden in het register van het Amerikaanse Patent and Trademark Office. Daaruit blijkt dat Meta PC de merknaam sinds november 2020 gebruikt voor een reeks producten. Het bedrijf verkoopt onder meer desktops, laptops, toetsenborden en muizen.

meta trademark
Bron: US Patents and Trademark Office

Facebook deed een eigen aanvraag op 28 oktober, volgens het Patent and Trademark Office.

Door een handelsmerk landelijk vast te leggen, kunnen bedrijven hun merk beschermen. Andere bedrijven mogen niet dezelfde naam voeren als ze in een vergelijkbare branche actief zijn. Dat kan verwarrend zijn voor consumenten.

Als bijvoorbeeld Facebook het handelsmerk Meta vastlegt, dan mag een ander bedrijf in een andere sector nog steeds dezelfde naam gebruiken. In het geval van Meta PC en Facebook is het de vraag hoe een rechter dat beoordeelt. De een is een computerbedrijf, de ander een advertentiebedrijf met diverse sociale netwerken.

Beide aanvragen zijn nog niet goedgekeurd. Meta PC is dus nog niet de rechtmatige eigenaar van het handelsmerk Meta. Maar het bedrijf heeft zijn aanvraag wel ruim twee maanden voor Facebook ingediend. De socialemediagigant wacht mogelijk dus een rechtszaak.

Voor 20 miljoen dollar

Hoe hard Meta PC het spel wil spelen is onduidelijk. Shutt en medeoprichter Joe Darger zeiden tegen TMZ dat ze af willen zien van de aanvraag als Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, 20 miljoen dollar betaalt. Maar tegenover Insider wil Shutt dat bedrag niet bevestigen, noch dat hij een dergelijk voorstel heeft gedaan.

Op Twitter liet Meta PC veelvuldig van zich horen na de naamsverandering van Facebook. Het bedrijf plaatste memes en andere grapjes, plus een video waarin Shutt aankondigde dat Meta PC zijn naam wijzigt in 'Facebook'.

"De Facebook-aankondiging kwam voor ons als een totale verrassing. Wij wilden daar met humor op inspelen via onze sociale kanalen", zegt Shutt tegen Insider.

Meta reageerde niet direct op vragen van Insider. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp heeft online al het nodige vastgelegd, waaronder de domeinnaam meta.com.

De Instagram-naam @meta was al geclaimd door een tijdschrift over motoren uit Denver. Daarom heeft het bedrijf gekozen voor @wearemeta op het platform waar het zelf eigenaar van is.

Volgens CEO Jim Prior van merkadviesbureau Superunion heeft Facebook waarschijnlijk flink wat financiële en juridische middelen ingezet om de online rechten voor Meta te claimen. De naamsverandering van het socialemediaconcern kan gevolgen hebben voor kleinere ondernemingen met een vergelijkbare naam, zegt hij tegen Insider.

"Er zijn wereldwijd al veel bedrijven die Meta in hun naam hebben. Zij zullen de naamswijziging Facebook vervloeken en zijn machteloos om er iets aan te doen", aldus Prior.

Lees meer over Mark Zuckerberg: