De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, was woensdag te gast bij de Tsinghua-universiteit in het Chinese Beijing. Bijna een half uur lang beantwoordde hij vragen in ogenschijnlijk vloeiend Chinees.

De oehs en ahs klonken uit het publiek toen Zuckerberg, nadat hij in het Engels werd voorgesteld, in het Chinees verder ging. De dertig minuten daarna beantwoordde hij met veel vertrouwen vragen in de voor hem vreemde taal. De oprichter van Facebook kreeg zelfs de lachers op zijn hand met enkele grappen.

Waarom spreekt Zuckerberg Chinees? Omdat dat één van de doelen was die hij zichzelf in het verleden heeft gesteld. Zuckerberg kiest elk jaar een nieuwe uitdaging om twaalf maanden lang te doen. Zo besloot hij al eens om een jaar lang elke dag een stropdas te dragen en om alleen maar vlees te eten dat hij zelf had geschoten.

Jaar lang Chinees leren

In 2010 koos hij ervoor om elke dag een uur Chinees te leren. Niet alleen voor de persoonlijke uitdaging, maar ook omdat de grootouders van zijn toenmalige vriendin (en inmiddels vrouw) Priscilla Chan alleen Chinees spreken.

Zuckerberg is een snelle leerling, zo blijkt uit de onderstaande video. Hij lijkt alles te verstaan en geeft vrijwel meteen antwoord (al kan het natuurlijk ook zo zijn dat het nodige is voorbereid aan het gesprek).

Verre van vlekkeloos

Maar Zuckerberg spreekt zeker geen vlekkeloos Chinees, schrijft Quartz. Grammaticaal houdt hij vaak vast aan de woordvolgorde van het Engels en zijn uitspraak laat zeer te wensen over. "Zijn articulatie was ongeveer te vergelijken met als iemand op je gezicht staat", aldus Quartz.

Toch moet je het maar durven, een half uur babbelen in een vreemde taal. Bekijk hieronder hoe Zuckerberg het er vanaf bracht.