• Een communicatiemedewerker zou de oksels van Facebook-baas Mark Zuckerberg hebben geföhnd voordat hij het podium op moest voor een grote speech. 
  • De anekdote komt uit het boek ‘Facebook: The Inside Story’ van de doorgaans goed ingevoerde techjournalist Steven Levy. Het boek verschijnt deze maand, maar is al gerecenseerd door persbureau Bloomberg. 
  • Zuckerberg zou in het boek geportretteerd worden als iemand die erg bezig is met zijn publieke imago. 

Een communicatiemedewerker van Facebook-baas Mark Zuckerberg föhnde zijn oksels om hem te ontdoen van het zweet dat uit hem gutste voor een grote speech. Althans, dat is een anekdote uit het boek ‘Facebook: The Inside Story’ van de gerenommeerde techjournalist Steven Levy dat deze maand verschijnt.

Austin Carr van persbureau Bloomberg kreeg het boek al te lezen en recenseerde het verhaal over het reilen en zeilen binnen een van de grootste techbedrijven ter wereld.

Even voor wat context: Mark Zuckerberg transpireert enorm wanneer hij onder druk staat. Beroemd is het interview dat hij had met techjournalist Kara Swisher op een evenement in 2010. Het zweet brak hem uit – letterlijk en figuurlijk.

Gevraagd naar het föhn-verhaal zegt Facebook-woordvoerder Liz Bourgeois: “Ik betwijfel of dit waar is. En zelfs áls het waar is, dan zou het op verzoek van het communicatieteam zijn geweest. Iedereen die weleens een grijs T-shirt heeft gedragen, snapt waarom.”

‘Robot-achtige roversbaron’

Zuckerberg wordt in het boek neergezet als iemand “die het midden houdt tussen een naïeve genius en een robot-achtige, onethische roversbaron”, aldus Carr, die eraan toevoegt dat Zuckerberg ondertussen “wordt verteerd door zijn publieke imago”.

Ook operationeel directeur Sheryl Sandberg is volgens het boek geobsedeerd met haar imago. Volgens Carr wordt ze beschreven als een "micromanager" die zich tijdens interviews nerveuzer voordoet dan ze is opdat de journalisten haar eenvoudiger vragen stellen.

Woordvoerder Bourgeois twitterde dat er "niets nep" is aan Sandbergs zenuwen tijdens interviews.

Bloombergs recensie trok de nodige aandacht. Onder anderen van Zuckerbergs collega, CEO Jack Dorsey van Twitter, die desgevraagd grapte dat hij de oksels van zijn communicatieteam graag droog-föhnt wanneer dat noodzakelijk is.

Het is niet voor het eerst dat Dorsey reageert op bizarre anekdotes over Zuckerberg. In een interview vorig jaar zei hij dat Zuckerberg hem ooit een geit opdiende die hij zelf gedood zou hebben.

Lees meer over Mark Zuckerberg: