• Kortingen voor nieuwe klanten zijn bij energiecontracten weer helemaal terug van weggeweest, meldt prijsvergelijker Gaslicht.com.
  • Tijdens de energiecrisis werden er nauwelijks vaste contracten aangeboden, maar nu die weer terug zijn, bieden energieleveranciers ook weer bonussen aan overstappers.
  • De gemiddelde korting is in een jaar tijd verdrievoudigd naar bijna 310 euro op jaarbasis. Zonnepanelenbezitters krijgen gemiddeld lagere kortingen.
  • Lees ook: Je energierekening in juni: stijging vaste gasprijzen zet door

Na enkele turbulente jaren als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortgekomen energiecrisis, is de rust op de energiemarkt enigszins wedergekeerd. Er kunnen weer vaste contracten worden afgesloten en nu zijn ook de kortingen voor nieuwe klanten terug van weggeweest.

Deze bonussen zijn vergeleken met één jaar geleden verdrievoudigd, meldt prijsvergelijker Gaslicht.com. In mei 2023 kregen klanten klanten bij een overstap naar andere energieleverancier gemiddeld 92 euro korting op jaarbasis. Een jaar later is dit bedrag opgelopen naar bijna 310 euro.

Dit is te zien in de onderstaande tabel van Gaslicht.com, waarin de gemiddelde korting bij contracten voor gas en stroom (zonder teruglevering van zonnestroom) per maand is weergegeven.

De korting voor nieuwe klanten is voor veel consumenten een prikkel om in actie te komen. Maar tijdens de energiecrisis werden vaste contracten nauwelijks aangeboden, waarmee ook de kortingen schaars werden.

In combinatie met lagere energieprijzen, zorgen de kortingen voor nieuwe klanten ervoor dat consumenten massaal overstappen, blijkt uit een analyse van Gaslicht.com. Overstappers betalen nu gemiddeld 450 euro minder per jaar dan een jaar geleden, zegt oprichter en eigenaar Ben Woldring van Gaslicht.com in een persbericht.

De kortingen die consumenten krijgen, worden meestal pas op de jaarafrekening verrekend. Op Gaslicht.com worden in vergelijkingen de totale jaarkosten weergegeven, waarin de vaste leveringskosten, belastingen, kortingen en eventuele terugleverkosten zijn meegenomen.

Korting zonnepanelenbezitters gemiddeld €50 lager

Zonnepanelenbezitters hebben vorig jaar te maken gekregen met kosten voor het terugleveren van stroom.

Energieleverancier Vandebron begon hier in de zomer vorig jaar mee en dit jaar hebben grote partijen dit voorbeeld gevolgd. Daarnaast heeft de nieuwe coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB het voornemen om de salderingregeling in 2027 in één keer af te schaffen. Daarmee gaat het langer duren om zonnepanelen terug te verdienen.

En Gaslicht.com komt met nog meer slecht nieuws. Consumenten met zonnepanelen krijgen ook vaak een lagere korting bij het afsluiten van een vast contract. : “Het laatste halfjaar waren er periodes dat maar 1 op de 10 overstappers met zonnepanelen korting kreeg bij een vast contract. Inmiddels krijgen bijna 8 op de 10 overstappers met zonnepanelen weer deze bonus. De cashback is wel gemiddeld 50 euro lager dan bij consumenten zonder zonnepanelen”, aldus Woldring in het persbericht.

LEES OOK: Je energierekening in juni: stijging vaste gasprijzen zet door