• Gasprijzen die 1 jaar of langer vaststaan zijn verder gestegen begin juni, terwijl variabele en dynamische prijzen relatief laag blijven.
  • Dit heeft mede te maken met verstoringen in het aanbod van aardgas op groothandelsmarkten in Europa.
  • Business Insider Nederland geeft een overzicht van de ontwikkelingen bij dynamische, variabele en vaste energieprijzen.
  • Lees ook: Terugverdientijd van zonnepanelen: 5 scenario’s als de salderingsregeling wegvalt

Op de energiemarkt is weer enige beweging te bespeuren bij de prijzen van gas en stroom. Vooral bij de gasprijzen die voor langere tijd vaststaan, zijn duidelijk stijgingen zichtbaar. Energieleveranciers rekenen hogere prijzen voor nieuwe contracten.

De stijging van energieprijzen heeft mede te maken met verstoringen in het aanbod van gas op de Europese markt. Zo bereikte de gasprijs op de groothandelsmarkt in Nederland maandag het hoogste niveau van dit jaar, onder meer door de uitval van gasleveringen vanuit Noorwegen.

Uit het maandoverzicht van Business Insider Nederland voor de energieprijzen per 3 juni, op basis van data van Energievergelijk.nl, blijkt dat de verschillen tussen de prijzen van energieleveranciers voor consumenten nog steeds groot zijn. Zeker als je een nieuw contract overweegt, loont het dus om prijzen te vergelijken.

De gemiddelde gasprijs voor alle soorten contracten, dus dynamisch, variabel én vast, noteert begin juni op 1,26 euro per kuub. Dat is ongeveer 2 cent hoger dan begin mei.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor alle soorten contracten bij nieuwe klanten op bijna 0,28 euro per kWh ligt begin juni. Dat is vrijwel gelijk aan de gemiddelde prijs in mei.

Om de verschillen tussen diverse aanbieders uit te lichten, splitsen we de gas- en stroomprijzen hieronder uit tussen enerzijds dynamische en variabele tarieven en anderzijds contracten waarbij de prijs 1 jaar of langer vastligt. Dat geeft een beter beeld van de concurrentie tussen aanbieders in verschillende marktsegmenten.

Het overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 3 juni 2024 heeft betrekking op contracten voor nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Variabele energieprijzen voor gas en stroom stabiel

De energieprijzen voor dynamische en variabele energiecontracten tonen forse verschillen tussen aanbieders.

In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 3 juni gaat het dus om een momentopname.

Energieleveranciers passen doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden de variabele energieprijzen aan.

In de tabel hieronder zijn ruim 20 aanbiedingen gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas de hoogste kostenpost van de energierekening.

De gemiddelde gasprijs voor dynamische en variabele contracten ligt per 3 juni op 1,23 euro per kuub. Dat is gelijk aan het gemiddelde van mei. De dynamische gasprijzen blijven relatief laag, waarbij de laagste dynamische tarieven zich nog steeds tussen de 1,05 euro tot 1,09 euro per kuub bewegen.

Als je de stroomprijzen bekijkt, ligt het gemiddelde voor de dynamische en variabele prijzen per 3 juni op 0,27 euro per kWh. Dat is 1 cent lager dan de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten een maand geleden. Dit heeft vooral te maken met prijsdalingen aan de bovenkant van de markt, waar het hoogste tarief is gezakt van 0,40 euro per kWh in mei naar 0,36 euro per kWh begin juni.

Bij de dynamische contracten zijn de laagste tarieven blijven hangen tussen de 0,22 euro en 0,25 euro per kWh.

Vaste prijzen: gas duurder

Wie energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een langere periode. In juni is wel sprake van een verdere stijging van vooral de vaste gasprijzen, vergeleken met mei.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 3 juni voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs ligt per 3 juni op 1,29 euro per kuub. Dat is liefst 4 cent hoger dan begin mei.

Gemiddeld ligt de vaste gasprijs duidelijk boven het niveau van het gemiddelde variabele/dynamische tarief.

Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op 0,29 euro per kWh per 3 juni en dat is gelijk aan het gemiddelde van mei. Ook hier zijn vaste prijzen gemiddeld genomen iets duurder geworden dan dynamisch/variabele prijzen, maar bij de stroomprijzen zijn de verschillen kleiner dan bij de gasprijzen.

Per saldo blijft het dus zo dat dynamische tarieven het laagst zijn, maar daarbij loop je ook meer risico, als prijzen op de groothandelsmarkten plotseling stijgen. De sterkste opwaartse beweging zit momenteel echter bij de vaste gasprijzen.

LEES OOK: Essent verlaagt variabel stroomtarief, mede doordat klanten met zonnepanelen méér betalen