Voorman Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW neemt afstand van zijn woordkeuze in het spraakmakende interview met de Volkskrant woensdag.

“Ik betreur de commotie die is ontstaan naar aanleiding van mijn uitspraken in de Volkskrant over mensen met een bijstandsuitkering”, laat De Boer in een persbericht weten.

De Boer noemde in het interview honderdduizenden mensen die in de bijstand zitten ‘labbekakken’. Daarvan zegt hij nu dat hij dat woord in die context niet had moeten gebruiken.

“Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst. Dat was niet mijn bedoeling. Ik heb willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, maar het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen.”

Gepeperde uitspraken

De Boer deed enkele gepeperde uitspraken in het interview. Zo zei hij dat hoogopgeleiden in de bijstand aan de slag moeten.  “Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan. Wat is daar fout aan? Handen uit de mouwen”, aldus De Boer.

 

De werkgeversbaas klaagde ook over Somaliërs die al tien jaar of langer in Nederland zijn, maar waarvan slechts 20 procent werk heeft. De helft van deze groep zit in de bijstand. “Die immigranten hoeven we dus niet. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk.”

Kritiek Rutte, Asscher en Samsom

Premier Mark Rutte noemde de uitspraken van De Boer ongepast. Veel meer wilde de premier niet kwijt over de kwestie. "Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven."

Ook minister Asscher van Sociale Zaken was niet te spreken over de woorden van De Boer. "Uitschelden van werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van een middelvinger", aldus de minister.

PvdA-leider Diederik Samsom kaatste de opmerkingen van De Boer terug. “Uitkeringsgerechtigden uitmaken voor ‘labbekak’ en drie zinnen later schaamteloos toegeven dat je het verdomt om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Beste Hans, wie is hier nu de labbekak?”

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl