Mopperen op het Nederlandse zorgstelsel is een nationale hobby. En natuurlijk kan het nog een stuk beter. Maar toch blijkt uit internationale lijstjes dat Nederland het in veel opzichten goed doet.

Zo ook nu weer: vergeleken met andere landen heeft Nederland een relatief laag percentage rokers en besteden we relatief weinig aan niet-vergoede geneesmiddelen, zo blijkt uit de nieuwe editie van de OESO-publicatie Health at a glance 2019, waar het CBS over bericht.

In 2017 bedroegen de eigen betalingen aan genees- en verbandmiddelen in Nederland 2,3 procent van de totale uitgaven aan de gezondheidszorg. Alleen in Frankrijk en Duitsland was die eigen betaling met respectievelijk 1,7 procent en 2,2 procent lager dan bij ons.

In België lag het percentage eigen betalingen op 4 procent, in Spanje op 7,7 procent, in de Verenigde Staten op 12 procent en in Griekenland zelfs op 12,6 procent.

Het CBS definieert die eigen betaling als de directe betalingen aan geneesmiddelen, inclusief eigen risico en eigen bijdragen. Maar wat houdt dat precies in, en aan wat voor geneesmiddelen geven we dat uit?

Uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise bleek afgelopen week dat slechts één op de drie Nederlanders weet dat je voor sommige medische kosten naast het eigen risico ook een eigen bijdrage moet betalen.

Eigen risico: kosten voor geneesmiddelen

Eerst dus even de basics. Het eigen risico is een bedrag voor kosten die je zelf betaalt voor medische zorg uit de basisverzekering. Je moet dus eerst dit bedrag van standaard 385 euro zelf ophoesten, voordat de vergoeding uit de basisverzekering in werking treedt.

Je kunt dit bedrag wel aanpassen: neem je een hoger eigen risico, dan betaal een lagere maandelijkse zorgpremie en omgekeerd.

Het eigen risico is overigens niet op alle zorg uit de basisverzekering van toepassing. Zo betaal je geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts en kraamzorg, maar je bent het dus wel kwijt aan medicijnen.

Eigen bijdrage bij duurder medicijn

Voor sommige zorgkosten moet je naast het eigen risico een eigen bijdrage betalen. Dan gaat om zaken als hoortoestellen, een kunstgebit en contactlenzen, en dus soms ook medicijnen.

Bij medicijnen betaal je die eigen bijdrage alleen als je zelf een duurder medicijn kiest dan via de basisverzekering wordt vergoed. Vergelijkbare medicijnen kunnen in prijs verschillen en de overheid stelt daarom een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Als de prijs van het medicijn waar jij voor kiest hoger ligt, betaal je de rest zelf uit je eigen bijdrage.

Tot dit jaar was er nog geen maximum aan die eigen bijdrage voor medicijnen, waardoor die ontzettend hoog kon oplopen. Daarom geldt er nu een maximum van 250 euro per jaar, zodat je geen fortuin kwijt bent.

Toch kan het zijn dat je uiteindelijk meer dan 250 euro per kalenderjaar aan medicijnen kwijt bent. Dat kan doordat sommige medicijnen bijvoorbeeld niet verzekerd zijn, zoals neusspray, en doordat je eigen risico voor medicijnen in de basisverzekering geldt.

In theorie zou je dus je eigen risico en je eigen bijdrage kwijt kunnen zijn, en daar bovenop nog kosten die je maakt voor medicijnen als neusspray.

Lees meer over de zorgverzekering: