Techmiljardair Elon Musk probeerde onlangs fastfoodketen McDonald’s over te halen om de dogecoin te accepteren, een ludieke cryptomunt waar Musk fan van is.

De fastfoodketen reageerde met een grap: McDonald’s zou de dogecoin accepteren, als Tesla de op dat moment niet bestaande grimacecoin zou accepteren. Grimace is een cartoonfiguur uit reclames van McDonald’s.

De baas van Tesla tweette dinsdag dat hij een McDonald’s Happy Meal op tv zou eten, als de fastfoodketen de dogecoin als betaalmiddel zou gaan accepteren. In reactie daarop tweette McDonald’s: “Alleen als @tesla grimacecoin accepteert.”

De tweet bevatte een cryptoversie van Grimace, de ronde, paarse mascotte van het bedrijf die vaak te zien is in marketingmateriaal. 

Zoals vaker gebeurt, verschenen er al snel nieuwe cryptomunt op de markt met de naam 'grimacecoin', zonder dat McDonald's daar iets mee te maken had.

Volgens CoinDesk steeg één van de nieuw geïntroduceerde grimacecoins met maar liefst 285.641 procent in de uren na de tweet. Ongeveer 10 andere versies van grimacecoin werden op het Binance Smart Chain-netwerk verhandeld, ontdekte CoinDesk.

McDonald's reageerde niet onmiddellijk op verzoek om commentaar van Insider. Tegen Fortune zei het bedrijf dat het niets van doen heeft met de grimacecoin(s).

De laatste keer dat er een meme-coin verscheen die enorm snel in waarde steeg, bleek het achteraf te gaan om een vorm van oplichting. Hierbij introduceerde een groep oplichters de squidcoin, die inspeelde op de immense populariteit van de Netflixshow Squid Game.

Bij de squidcoin ging het om een zogenoemde 'rug pull'. Dat is cryptotaal voor een oplichtingspraktijk waarbij de makers van de meme-coin er eerst voor zorgen dat deze erg populair wordt, waardoor er flink in geïnvesteerd wordt.

Vaak doen ze dit door een munt te maken die inspeelt op een recente gebeurtenis. Als de munt dan veel waard is, trekken de makers de stekker uit het project en verdwijnen ze met de noorderzon. Daarbij nemen het geld dat beleggers in een cryptomunt hebben gestoken mee.

LEES OOK: Cybercriminelen wasten in 2021 minimaal €7,7 miljard aan cryptomunten wit, blijkt uit onderzoek