Uit onderzoek van analysebureau Chainalysis blijkt dat cryptocriminelen vorig jaar voor ten minste 7,7 miljard euro aan opbrengsten uit hun activiteiten witwasten. Dat is 30 procent meer dan in 2020.

Daarnaast blijkt dat criminelen steeds slimmer worden door hun verdiensten op ingewikkeldere manieren om te wisselen naar regulier geld. Dat ging in de jaren voor 2021 voornamelijk via gecentraliseerde beurzen, die vrij makkelijk aan te pakken zijn door overheden en toezichthouders.

Sinds 2021 worden de cryptodieven technisch slimmer en grijpen ze vaker naar gedecentraliseerde protocollen, die door hun gedecentraliseerde aard veel moeilijker aan te pakken en te volgen zijn.

Vorig jaar werd voor 7,7 miljard euro aan crypto's witgewassen. Bron: Chainalysis
Vorig jaar werd voor 7,7 miljard euro aan crypto’s witgewassen. Bron: Chainalysis

Chainalysis baseerde de gegevens op een vast aantal adressen waarvan het vrijwel zeker is dat er criminelen achter zitten en volgde de transacties die daarmee gedaan werden. Wat hierbij opviel is dat het in de meeste gevallen om geld uit diefstal en oplichting gaat.

Lees ook: Cryptodieven richten zich vaker op onervaren handelaren en stelen graag rekenkracht, blijkt uit onderzoek

Gezien de technische simpliciteit van dit soort criminele activiteiten, is het ook niet raar om te zien dat het grootste deel van deze oplichters de gestolen crypto's probeerde wit te wassen via een paar gecentraliseerde beurzen. Die lijken overigens specifiek opgezet om transacties van het dievengilde te accepteren.

Het meeste illegale geld komt terecht bij gecentraliseerde cryptobeurzen. Bron: Chainalysis
Het meeste illegale geld komt terecht bij gecentraliseerde cryptobeurzen. Bron: Chainalysis

Cryptowereld goed voor slechts een fractie van alle witwaspraktijken

De onderzoekers beperkten zich tijdens het onderzoek tot alleen de digitale munten die binnen de cryptowereld werden buitgemaakt. Witwaspraktijken van drugsbendes en andere organisaties die hun zaken in de 'echte wereld' doen en hun winsten omzetten in crypto's, zijn dus niet meegenomen, omdat dit heel erg lastig te meten is.

De UN Office of Drugs and Crime schat dat er wereldwijd jaarlijks tussen de 700 miljard euro en 1.800 miljard euro wordt witgewassen. Daarmee is de 7,7 miljard euro aan witgewassen cryptomunten goed voor hoogstens één procent van het totaal.

Daarnaast stelt Chainalysis dat alle gemeten criminele transacties slechts 0,05 procent van alle cryptotransacties vertegenwoordigen.

Met het rapport wil Chainalysis aantonen dat er inderdaad cryptowitwaspraktijken zijn, maar wil het ook laten zien dat het overgrote deel relatief goed is aan te pakken. Als dat gebeurt, zou dat de motivatie bij criminelen wegnemen, stellen de onderzoekers. Als je je gestolen crypto's niet kunt inwisselen voor geld, heb je er immers weinig aan.

LEES OOK: Hackers kunnen 2-factorauthenticatie kraken zonder phishing-aanval te doen – onderzoekers vinden ruim 1.200 hacks