Theresa May kondigt dinsdag waarschijnlijk aan dat ze voor een harde Brexit gaat. De premier van het Verenigd Koninkrijk wil uit de Europese interne markt en de Europese douane-unie stappen, schrijft het Engelse dagblad Telegraph. May doet dit om volledige controle te krijgen over de immigratiestroom vanuit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk.

In een belangrijke speech voor Engelse ambassadeurs en diplomaten in het buitenland zal May een kraakhelder signaal geven dat ze gaat voor een zogenoemde harde Brexit.

Ze kondigt aan dat Groot-Brittannië de banden met het Europees Hof van Justitie verbreekt, waardoor het land niet meer valt onder het Europese recht. May liet als minister van Binnenlandse Zaken, ver voor het Brexit-referendum van afgelopen juni, al weten niet meer onderworpen te willen zijn aan het Europees Hof van Justitie.

Een bron binnen de Britse regering meldde de Telegraph: “Ze maakt er geen half werk van. Mensen zullen weten dat ze het meent als ze zegt dat een Brexit ook echt een Brexit is.” Een woordvoerder van de premier zei maandag dat slechts dat berichten over de speech gebaseerd zijn op “speculaties”.

Verkeerde keelgat

May doet dinsdag naar verluidt ook een oproep aan het Britse volk. Ze wil dat de Britten een einde maken aan ‘de tweedeling in het land’ en ‘zich verenigen’ om van de Brexit een succes te maken.

Maar, haar voornemen voor een harde Brexit kan wel eens in het verkeerde keelgat schieten bij de mensen die in juni stemden voor behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie - en bij politici die goede hoop hebben dat het Verenigd Koninkrijk ook na een vertrek nauw verweven blijft met de Europese Unie.

Er wordt bij voorbaat al gehakt gemaakt van de speech die May dinsdag geeft. "Deze speech laat zien dat Theresa May afkoerst op een destructief vertrek uit de Europese Unie. Dat zal het land verdelen", reageerde Tim Farron, de leider van de Liberaal-Democraten.

"Als het Verenigd Koninkrijk nipt vóór blijven had gestemd, dan had Theresa May echt niet aangestuurd op nauwere banden met de EU. Dan had ze de euro verfoeid, het Verdrag van Schengen links laten liggen. Maar de premier is er blijkbaar alles aan gelegen om de samenwerking die we met de EU hebben te verscheuren, ongeacht de schade die dit het Verenigd Koninkrijk brengt."

"Dit is een onvoorstelbaar roekeloze stap van May. Het zal een schade aanrichten waar komende generaties last van hebben. De Conservatieven claimden ooit de partij voor ondernemers te zijn. Die status ligt aan diggelen."

Foto: Tim Farron. Leider van de liberaal-democraten in Engeland. Bron: Darren Kitwood / Getty

Anna Soubry, parlementslid voor de Conservatieven, is een fel tegenstander van een Brexit. Ze zei tegen Sky News: "De regering heeft geen mandaat voor een harde Brexit. Als de regering de onderhandelingen met de Europese Unie ingaat met het doel om uit de douane-unie en de interne markt te stappen, is dat heel slecht nieuws."

Afgelopen oktober zei Soubry nog tegen Business Insider dat een harde Brexit 'lariekoek' is. Ze zei dat degenen die zo'n uittocht omarmen hun ogen sluiten voor de negatieve gevolgen voor de Britse economie. "Ik vraag me af de mensen die de leiding hebben over het Brexit-kamp de waarde van de interne markt überhaupt begrijpen."

"Het idee dat we de EU verlaten en vervolgens uitstekende vrijhandelsverdragen sluiten met de rest van Europa zonder vrij verkeer van arbeid is een sprookje."

Sprookje vrij handel

Soubry en haar collega-politici die vóór een EU-lidmaatschap zijn, staan nu op het punt dat hun ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt.

May wil de Britse deelname aan de interne markt schrappen om zo de immigratie als gevolg van het vrije verkeer van personen een halt toe te roepen. Dit betekent dat het VK niet meer kan profiteren van tariefvrije toegang tot het vrijhandelsgebied.

Het land zal na de Brexit nieuwe handelsverdragen moeten sluiten, een proces dat zeker vijf en misschien wel tien jaar duurt. De deal tussen de EU en Canada nam bijvoorbeeld al zeven jaar in beslag.

Voorstanders van een Brexit in het Tory-kamp zullen verheugd reageren op het nieuws dat May het Verenigd Koninkrijk uit de douane-unie wil halen. Landen die tot die unie behoren kunnen onderling vrij handel drijven. Een vertrek zorgt ervoor dat Engeland de complete vrijheid heeft om met welk land dan ook zelf verdragen te sluiten. Maar ook deze onderhandelingen zullen waarschijnlijk tientallen jaren in beslag nemen.

'Krachtige identiteit'

In haar speech aan diplomaten en ambassadeurs zegt May dinsdag:

"Een van de redenen dat de Britse democratie al zo lang een succes is, is onze krachtige identiteit, het respect dat we voor elkaar hebben en het belang dat we hechten aan onze instituties. Dit betekent dat als er gestemd is, we met zijn allen de uitslag respecteren.

"De winnaars hebben de verantwoordelijkheid om met lef te handelen. De verliezers hebben de verantwoordelijkheid om de geldigheid van de uitslag te respecteren. Dat verenigt het land.

"Dat is wat we nu zien gebeuren. De overweldigende meerderheid van de Britten - ongeacht wat ze stemden - geeft aan dat we vooruit moeten en de Brexit moeten uitvoeren. Handelen is niet het principe van de uitslag voor lief nemen, maar de uitslag tot een succes te maken. Het Lagerhuis gaf ons met grote meerderheid een mandaat om ervoor te gaan.

"Het land verenigt zich. Nu is het aan ons om een einde te maken aan de tweedeling en de taal die spreekt van Blijvers en Vertrekkers - en al die andere beschuldigingen - en te verenigen, om zodoende van de Brexit een succes te maken en van Groot-Brittannië werkelijk een op de wereld gericht land te maken."