Wie een huis koopt en het risico op een restschuld wil verkleinen, kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. De grens voor NHG-hypotheken gaat volgend jaar omhoog.

De NHG is een vangnet voor een eventuele restschuld. Kun je de hypotheeklasten niet meer betalen door een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden, dan wordt een eventuele restschuld bij verkoop uit de NHG-pot betaald.

Huizenkopers die een NHG-hypotheek nemen, betalen een eenmalige premie. Deze bedraagt nu 0,7 procent van de koopsom en wordt in 2022 verlaagd naar 0,6 procent van de koopsom.

Op dit moment mag de waarde van de woning of de hypotheek niet hoger zijn dan 325.000 euro om in aanmerking te komen voor NHG. In 2022 gaat de grens omhoog naar 355.000 euro. Neem je ook energiebesparende maatregelen, dan is de grens 6 procent hoger, wat neerkomt op 376.300 euro.

De grens voor NHG-hypotheken kan de huizenprijs al een paar jaar niet meer bijbenen. In het tweede kwartaal van 2015 was de gemiddelde huizenprijs bijvoorbeeld 227.389 euro. Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek mocht de woning maximaal 250.000 euro kosten. Daarbij mocht je 6 procent voor bijkomende kosten lenen, waarmee de NHG-grens in die tijd op 265.000 euro neerkwam.

De nieuwe NHG-grens van 355.000 euro in 2022, ligt nu al tienduizenden euro's onder de gemiddelde huizenprijs die in het derde kwartaal van 2021 419.000 euro bedroeg. Het lijkt erop dat veel woningen niet bereikbaar zijn met een NHG-hypotheek. Regionaal kunnen de gemiddelde huizenprijzen echter uiteenlopen.

Gemiddelde huizenprijzen per regio versus NHG-grens

Om een beeld te geven van waar je straks eventueel woningen met een NHG-hypotheek kunt kopen, hebben we de nieuwe NHG-grens tegenover de gemiddelde huizenprijzen gezet. Het gaat om de gemiddelde huizenprijzen in het derde kwartaal 2021 per zogenoemd COROP-gebied van makelaarsvereniging NVM.

Schuif met de cursor over de kaart om de huizenprijs per regio en het verschil met de NHG-grens te zien.

Te zien is dat het grootste deel van Nederland een gemiddelde huizenprijs boven 355.000 euro heeft. Je kan geen NHG-hypotheek afsluiten voor woningen die meer waard zijn dan dit bedrag. Mogelijk maak je meer kans in de blauwe gebieden in de periferie van het land, waar de gemiddelde huizenprijs zo'n 30.000 euro onder NHG-grens kan liggen. In Oost-Groningen zelfs een ton.

Uiteraard is dit een momentopname en de kans is groot dat volgend jaar, als de nieuwe NHG-grens geldt, de huizenprijzen alweer verder zijn gestegen.

Lees meer over de huizenmarkt: