• De gemiddelde huizenprijs is ruim vier ton, maar er zijn regionale verschillen.
  • In Tilburg krijg je het meest voor 4 tot 5 ton, als je kijkt naar vierkante meters en een aantal andere kenmerken.
  • Bekijk wat je in 30 steden krijgt voor een half miljoen euro.

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren naar recordhoogtes geschoten. Wie een koopwoning zoekt, moet een flink budget hebben.

De gemiddelde huizenprijs is inmiddels 419.000 euro, maar er zijn regionale verschillen. Waar krijg je het meeste huis voor je geld?

Tilburg blijkt de stad waar je het meeste huis koopt met een budget van 400.000 tot 500.000 euro, blijkt uit onderzoek van spaarplatform Raisin waarin is gekeken naar het percentage op Funda aangeboden huizen per stad in oktober 2021 en de kenmerken van die woningen.

Niet alleen vierkante meters tellen, er is ook rekening gehouden met andere kenmerken zoals de aanwezigheid van een tuin, balcons en de locatie. Elke stad kan daarmee in totaal 390 punten scoren.

Aan de hand van de score per stad heeft Raisin een ranglijst samengesteld van steden waar je het meeste huis voor een half miljoen euro krijgt.

Tilburg prijkt op één met 257 punten. In de Noord-Brabantse stad krijg je gemiddeld 113 vierkante meter en vier kamers. In driekwart van de gevallen heb je een tuin. Bij 45 procent van het aanbod is een garage inbegrepen en bij eenzelfde percentage een ligbad. Assen en Apeldoorn completeren de top 3.

Bekijk hieronder de hele ranglijst, van steden waar je het meest voor een half miljoen krijgt tot steden waar je er het minst voor koopt.

De stad waar je het minste woning voor je geld krijgt is niet Amsterdam waar de huizenprijzen relatief hoog liggen, maar Maastricht.

De Limburgse hoofdstad scoort 124 punten. Je krijgt er gemiddeld 96 vierkante meter en vier kamers. Buitenruimte? In 30 procent van de gevallen is er een balkon en 33 procent heeft een tuin. De auto kun je in 29 procent van het aanbod kwijt in de garage en jezelf in een ligbad laten glijden kan in ongeveer 1 op de 5 gevallen.

Amsterdam bungelt met 125 punten wel bijna onderaan. Voor vier tot vijf ton krijg je gemiddeld 65 vierkante meter en drie kamers. Je hebt mazzel als je een woning met tuin (17 procent) of garage (6 procent) weet te vinden. Een balkon moet daarentegen nog wel lukken (54 procent).

Lees meer over de woningmarkt: