Huishoudens met een laag inkomen kunnen sinds dinsdag terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daar kunnen zij, als hun energierekening een relatief groot deel uitmaakt van hun inkomen, gedeeltelijke compensatie aanvragen voor de hoge energiekosten.

Het onlineloket is sinds 09.00 uur open en sluit eind maart.

Het fonds is voorlopig alleen voor deze winter, voor de periode van oktober tot en met maart. De organisatie schat in dat er zeker honderdduizenden Nederlanders voor in aanmerking komen. De uitbetaling is binnen een maand nadat een inzending is goedgekeurd en dit verloopt via de energieleverancier van het huishouden.

Er zijn een aantal criteria om in aanmerking te komen voor de inkomenssteun.

  • Alleenstaanden komen in aanmerking als zij een bruto-inkomen van minder dan 2.980 euro per maand hebben. Dit bedrag is inclusief het vakantiegeld van 8 procent.
  • Mensen die samenwonen moeten per maand bruto minder dan 3.794 euro verdienen.
  • Huishoudens moeten een eigen contract hebben voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is hoger dan 10 procent van het (gezamenlijke) bruto inkomen

Afhankelijk van het inkomen wordt het deel van de energierekening vergoed dat boven de 10 procent van het bruto inkomen uitkomt, of het deel dat boven de 13 procent van het bruto inkomen uitkomt.

Energiebedrijven en het kabinet kondigden afgelopen najaar al de komst van het noodfonds aan. Het kabinet draagt maximaal 50 miljoen euro bij, net als bedrijven uit met name de energiesector. Hier zijn onder meer de grote energiebedrijven Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall bij betrokken.

Steun overheid voor hoge energierekening: prijsplafond energie en energietoeslag

Naast de bovengenoemde steun voor lagere inkomens is er ook nog de energietoeslag. Die wordt op gemeentelijke niveau toegekend aan huishoudens met lagere inkomens. De precieze voorwaarden moeten echter nog worden bepaald.

Voor alle huishoudens in Nederland is er in 2023 het prijsplafond voor energie. In principe betalen huishoudens onder het prijsplafond maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit is echter gekoppeld aan een verbruikslimiet van 1.200 kuub gas op jaarbasis en 2.900 kWh stroom.

Voor het verbruik boven de volumelimiet betalen klanten de marktprijs van energieleveranciers.

LEES OOK: Dit mag je aan gas en stroom verbruiken in februari, volgens het prijsplafond – check ook wat je in januari aan energie hebt verbruikt