Max Verstappen is na de Grote Prijs van Japan uitgeroepen tot wereldkampioen in de Formule 1. Dat gebeurde na veel verwarring over de puntentelling na zijn twaalfde zege van het seizoen.

Verstappen won de ingekorte race met overmacht. Vanwege zware regenval was er een onderbreking van twee uur en kregen de coureurs uiteindelijk 40 minuten de tijd om te racen op de drijfnatte baan.

Volgens de vele volgers van de Formule 1 zou de coureur van Red Bull niet de volle punten krijgen en kon hij de titel nog niet binnenhalen, maar de internationale autosportfederatie FIA kende zeer verrassend toch volledige punten toe.

Dat zou te maken hebben met het feit dat de race na de lange regenonderbreking was hervat en er geen sprake was een herstart. Daardoor kon de toch FIA de volle punten geven en vervielen de rekenmethodes met minder punten, die van toepassing zijn bij ingekorte races.

Omdat zijn rivaal Charles Leclerc van Ferrari na de race door een tijdstraf terugviel van de tweede naar de derde plaats, bleek Verstappen ineens toch meer dan de benodigde punten te hebben vergaard om voor de tweede keer tot wereldkampioen te worden gekroond.

De race op het circuit van Suzuka begon wel op de geplande starttijd, maar werd na twee ronden al stilgelegd vanwege de zware regenval. De rode vlag ging uit na diverse crashes in de openingsfase. Verstappen kwam vanaf poleposition ongeschonden door de eerste bochten en nam ook de leiding in de race.

Sebastian Vettel (Aston Martin), Carlos Sainz (Ferrari), Alexander Albon (Williams), Zhou Guanyu (Alfa Romeo) en Pierre Gasly (AlphaTauri) gleden allemaal van de baan, hoewel ze op regenbanden reden. De race was voorbij voor Sainz en Albon.

Na ruim twee uur wachten durfde de wedstrijdleiding het aan om de race te hervatten. Het werd een zogeheten rollende start op regenbanden achter de safetycar. Verstappen aarzelde geen moment. Hij wisselde vrij snel naar intermediates, waarmee hij op de natte baan toch goed grip wist te houden. De regerend wereldkampioen reed sneller dan wie ook en nam veel afstand van zijn achtervolgers.

Leclerc eindigde na een spannend gevecht met Sergio Pérez als tweede, maar de Monegask ging in de laatste ronde in de fout om een inhaalactie van de Mexicaan te voorkomen en kreeg daar kort na de finish een tijdstraf voor. Zo kon de 25-jarige Nederlander toch in Japan al zijn

Heel gek. Ik heb allerlei emoties", zei de Nederlander op het podium, nadat het Wilhelmus voor hem had geklonken.

"Eerst win ik de race. En daarna dus ook het kampioenschap", aldus de kopman van Red Bull. "We hebben zo'n ongelooflijk jaar gehad. Dit hadden we na vorig seizoen nooit kunnen bedenken. Mijn eerste wereldtitel was heel emotioneel. Maar deze tweede is mooier, omdat we zoveel geweldige races hebben gereden. Dit is een heel speciaal jaar met veel mooie overwinningen en heel constant presteren. Zulke jaren heb je niet vaak. Ik ben iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes zo dankbaar. Iedereen werkt zo hard om de auto sneller te maken."

Verstappen is nog niet verzadigd. "Zolang Red Bull een goede auto heeft, heb ik het vertrouwen dat we voor het kampioenschap kunnen gaan. Dit jaar kunnen we ook nog het kampioenschap van de constructeurs binnenhalen en dat willen we heel graag. En verder zit ik nu dicht tegen dat record van dertien zeges in één seizoen aan. Ik wil proberen dat minimaal te evenaren."

Red Bull gaat tweede wereldtitel van Max Verstappen later vieren

 Het Formule 1-team van Red Bull gaat de wereldtitel van Max Verstappen op een later moment vieren. "We moeten om 20.00 uur een vlucht halen op het vliegveld van Nagoya en we hebben ook nog wat andere verplichtingen", zei Helmut Marko, de topman van Red Bull.

"We hadden dit allemaal niet verwacht. Maar maak je geen zorgen, we gaan dit kampioenschap echt nog vieren. We hebben nog vier grands prix te gaan, die willen we ook winnen. We gaan naar Texas en Mexico, dat zijn ook goede locaties om een feest te vieren."

Bij Red Bull dachten ze in eerste instantie dat de organisatie van de Formule 1 zich had verrekend. "Uit onze berekeningen kwam dat Max nog 1 punt tekort kwam om wereldkampioen te zijn", aldus Marko. "Pas toen de speaker op het podium het zei, wisten we dat het toch echt zo was. Het was heel verwarrend. Maar we worden hier eerste en tweede en zijn wereldkampioen. Perfect."

LEES OOK: Nyck de Vries (27) ziet jongensdroom in vervulling gaan met F1-plek bij AlphaTauri