• Toen de sterkste man ter wereld Tom Stoltman begon met gewichtheffen, deed hij de eerste twee maanden slechts drie verschillende oefeningen.
  • Zijn broer liet hem eerst alleen bankdrukken en master squats en deadlifts doen.
  • Daarmee legde Stoltman de basis voor zijn ongekende fysieke kracht, zo vertelt zijn broer tegen Insider.
  • Lees ook: 12 goede oefeningen die je thuis kunt doen om je armspieren te trainen

Toen de sterkste man van de wereld Tom Stoltman begon met gewichtheffen, deed hij de eerste twee maanden slechts drie verschillende oefeningen. En daarmee heeft hij de basis gelegd voor zijn ongekende fysieke kracht, vertelt hij tegen Insider.

Stoltman zegt dat hij het advies van zijn tien jaar oudere broer Luke Stoltman heeft gevolgd toen hij begon met krachttraining. De eerste twee maanden bestonden zijn oefeningen alleen uit master squats, deadlifts en bankdrukken. “Hij liet me niks anders doen totdat ik die oefeningen goed onder de knie had.”

Het gaat om de drie belangrijkste oefeningen die je moet beheersen als je kracht wil opbouwen, zegt de tweevoudig winnaar van de jaarlijkse wedstrijd World’s Strongest Man.

Pas nadat Stoltman de technieken voor de oefeningen volledig beheerste en genoeg vertrouwen had opgebouwd, breidde hij zijn trainingen uit en die aanpak heeft hem veel gebracht.

Stoltman is 2,03 meter lang, weegt 180 kilo en is heeft het record in handen voor het liften van de zwaarste Atlas Stone, die 286 kilo weegt. 

Deadlifts, squats en bankdrukken zijn de drie krachtproeven die deelnemers moeten uitvoeren bij wedstrijden powerlifting. Het zijn samengestelde bewegingen, wat betekent dat er meerdere spiergroepen moeten worden gebruikt. Daarom zijn de oefeningen effectief bij het opbouwen van spierkracht

Ook veel andere van de sterkste en fitste krachtsporters ter wereld raden de drie oefeningen aan, zoals powerlifter Blaine Sumner, de fitste man van het VK Zack George en vijfvoudig winnaar van de titel 'Fittest Man on Earth' Mat Fraser.

Andere voorbeelden van samengestelde oefeningen zijn pull-ups, lunges en overhead presses.

Volgens Stoltman valt met samengestelde oefeningen de meeste winst te behalen

Samengestelde oefeningen hebben bij Stoltman voor de grootste winst gezorgd, zowel wat betreft kracht als zichtbare veranderingen van zijn lichaam.

"Deadlifts zijn goed voor je hele lichaam. bankdrukken vooral voor je borst en schouders en squats vooral voor je benen", legt hij uit. Voor gewichtheffen is het ook van belang een sterke core-stabiliteit te hebben.

Stoltman ziet vaak mensen die denken niet sterk genoeg te zijn voor samengestelde oefeningen en gaan dan eenvoudiger oefeningen doen voor alleen de biceps of hamstrings, maar dat is volgens hem niet goed.

"Ze zijn te bang om die drie lifts te doen en gaan dan op de machine omdat ze zich daar comfortabeler voelen, maar vragen ze zich vervolgens af waarom ze er twee maanden later nog precies hetzelfde uitzien", zegt Stoltman. Vaak komt dat omdat ze helemaal geen samengestelde oefeningen hebben gedaan.

En hoewel vrienden van hem specifieke delen van hun lichaam aan het trainen waren, zegt Stoltman met zijn samengestelde oefenen sneller vooruit te zijn gegaan dan zij. Hij raadt mensen aan een gediplomeerde personal trainer te zoeken die hen vanaf het begin de juiste techniek kan bijbrengen.

"Zorg dat je een personal trainer vindt, leer die drie oefeningen op de juiste manier te doen en als je dan genoeg vertrouwen hebt om ze zelf te doen kan je beginnen met aanvullende oefeningen", zegt hij. 

LEES OOK: 3 van de beste oefeningen voor een sixpack op het strand – maar je moet 1 belangrijk ander ding niet vergeten, volgens een bodybuilder en fitnesscoach