• De 27-jarige Friese Nyck de Vries autocoureur heeft een vast stoeltje gekregen bij AlphaTauri, heeft het zusterteam van Red Bull bekendgemaakt.
  • De Vries stelt “ontzettend blij en dankbaar” te zijn voor de kans.
  • Teambaas Franz Tost erkende dat het sterke optreden van De Vries in de Grote Prijs van Italië een rol heeft gespeeld in de keuze voor de Nederlander.
  • Lees ook: Mercedes-Benz Vision EQXX verbreekt eigen record en rijdt 1.202 km op één volle batterij

Nyck de Vries is volgend jaar naast Max Verstappen de tweede Nederlandse autocoureur in de Formule 1. De 27-jarige Friese autocoureur heeft een vast stoeltje gekregen bij AlphaTauri, heeft het zusterteam van Red Bull bekendgemaakt. Hij tekent een contract en wordt de vervanger van Pierre Gasly, die vanaf 2023 de plek inneemt van Fernando Alonso bij Alpine. De Vries wordt bij AlphaTauri teamgenoot van de Japanner Yuki Tsunoda.

Nyck de Vries ziet met zijn vaste zitje bij AlphaTauri in de Formule 1 een jongensdroom in vervulling gaan. Dat zegt hij in een verklaring die zijn nieuwe renstal naar buiten heeft gebracht. De Vries stelt “ontzettend blij en dankbaar” te zijn voor de kans. Ook zegt de 27-jarige coureur dat hij “een lange weg” in de racewereld heeft moeten afleggen om hier te komen.

“Na de Formule 2 heb ik een iets ander pad gekozen in de autosport, maar de Formule 1 is altijd mijn droom gebleven. Ik heb dit jaar al heel wat kansen gehad om de auto van 2022 te ervaren en dat heeft mijn positie veel goed gedaan. Ik hoop ook dat dit me heeft geholpen in de voorbereiding op wat komen gaat”, aldus de Fries, die na de Formule 2 in de elektrische raceklasse Formule E terechtkwam. Dit jaar mocht hij al vrije trainingen rijden in de auto’s van Mercedes, Williams en Aston Martin.

Tweede Nederlander actief in Formule 1, naast Max Verstappen

AlphaTauri heeft zijn thuisbasis in Italië en dat pleziert De Vries. “Ik heb mijn tienerjaren in het karten vooral in Italië doorgebracht. Het land voelt als een tweede thuis, dus ook om die reden is het geweldig bij een Italiaans team te komen. Ik zie er naar uit om iedereen van het team te ontmoeten en te beginnen aan het opbouwen van onze relatie.”

Teambaas Franz Tost zegt dat met de komst van De Vries een nieuw hoofdstuk aanbreekt voor AlphaTauri, het zusterteam van Red Bull. "Hij is een zeer bekwame coureur, hij heeft in alle categorieën waarin hij meedeed gewonnen", aldus Tost, die onder meer de wereldtitel van De Vries in de Formule E aanhaalt.

"Dat is duidelijk bewijs dat hij een zeer competitieve coureur is. Hij verdient een stoeltje in de Formule 1 omdat hij snel is. Ik ken zijn geschiedenis, ik heb hem al in het karten gezien toen hij nog een jong ventje was. Hij won, ik meen in 2010-11, het Europees - en wereldkampioenschap."

Tost erkende dat het sterke optreden van De Vries in de Grote Prijs van Italië, waarin hij bij Williams de zieke Alexander Albon verving en de race op Monza als negende beëindigde, een rol heeft gespeeld in de keuze voor de Nederlander. "Maar het was niet doorslaggevend. Dat optreden was belangrijk, maar geen eyeopener. We hadden hem al op de radar. Ik verwacht dat Nyck zich snel zal aanpassen en aan een paar testraces genoeg heeft om er vanaf de eerste race in het volgende seizoen te staan."

LEES OOK: Wanneer kan Max Verstappen voor de tweede keer kampioen worden in de Formule 1 ?