Het grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk waaronder medewerkers van De Wereld Draait Door gebukt gingen, is niet makkelijk te voorkomen. Macht en succes leiden sneller tot wangedrag bij topmanagers.

Dat zeggen gedragspsychologen en leiderschapsexperts in gesprek met human resource-platform CHRO. Het is voor mensen met macht verleidelijk om zich te misdragen, omdat ze meer ruimte hebben om zichzelf te zijn zonder restricties, zegt Reinout de Vries, hoogleraar Personality@Work aan de VU. “Macht maakt onwenselijk gedrag mogelijk en waarschijnlijker”, stelt hij.

Managers beschikken vaak niet over genoeg zelfbewustzijn om hun gedrag aan te passen, weet leiderschapsexpert Frank Vogt. Volgens psycholoog en managementadviseur Leon Schaepkens kun je de kans op wangedrag mogelijk verkleinen met een verscherpt aannamebeleid. Hij raadt aan referenties in te winnen, een assessment te doen en gerichte vragen te stellen, waarbij gelet moet worden op narcisten die je om de tuin kunnen leiden.

Lees het hele artikel op CHRO: Lessen uit affaire Van Nieuwkerk: experts over succesvol show-leider zijn zónder te ontsporen