Matthijs van Nieuwkerk gaat programma’s maken voor RTL en Videoland. De presentator is vanaf het voorjaar van 2024 te zien met een wekelijks, actueel programma vol muziek op de zondagavond bij RTL 4. Daarnaast wordt gesproken over andere, nieuw te ontwikkelen programma’s voor RTL en Videoland.

Het AD bracht het nieuws van de overstap donderdagavond al op basis van bronnen.

Van Nieuwkerk vertrok eind vorig jaar bij omroep BNNVARA nadat de Volkskrant had gepubliceerd over een jarenlange angstcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door.

Van Nieuwkerk zat in de wachtkamer bij de publieke omroep

NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang gaf afgelopen oktober aan dat ze voorlopig een streep gezet door de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk bij de publieke omroep. Dat vertelde ze in een interview met de Volkskrant. Leeflang vond dat Van Nieuwkerk nog niet terug kon op tv.

"Voor de zomer is mij gevraagd of Matthijs van Nieuwkerk kon terugkomen in een programma van de publieke omroep", zei Leeflang tegen de krant. "Vanaf dag één heb ik gezegd dat het uitgangspunt is dat iedereen mag terugkomen. Maar er zijn drie voorwaarden." Dat zijn volgens Leeflang het afwachten van het onderzoek naar de werkcultuur, het waarborgen van veiligheid op de werkvloer en er moet sprake zijn van een reflectief vermogen. "Op basis van deze voorwaarden heb ik gezegd dat Matthijs van Nieuwkerk nog niet kan terugkomen."

Van Nieuwkerk vertrok eind vorig jaar bij omroep BNNVARA. Aanleiding was een onderzoek in de Volkskrant over de angstcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door. De commissie-Van Rijn doet momenteel onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de NPO en in Hilversum. De uitkomst wordt naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar gepubliceerd.

Volgens Leeflang was Van Nieuwkerk zich ervan bewust "dat hij zich niet zo had moeten gedragen, en dat hij dat in de toekomst ook niet meer moet doen", zo stelde ze. Daarnaast moest hij volgens haar gaan nadenken over hoe hij omgaat met de mensen die last hebben gehad van zijn gedrag. Ook moet de publieke omroep nazorg bieden.

"Dat is belangrijk", zei Leeflang. "Als mensen tussen wal en schip zijn geraakt, zijn vermorzeld, trauma's hebben, hun baan hebben verloren en hun droom in duigen hebben zien vallen, dan moeten wij daar wat mee doen. Mensen kunnen verschillende dingen nodig hebben: een excuus, begeleiding naar nieuw werk."

RTL beklemtoont dat "Van Nieuwkerk zijn volledige medewerking heeft verleend" aan de commissie. "Matthijs heeft een periode van reflectie achter de rug en zich daarover open en eerlijk uitgesproken in NRC", stelt RTL-baas Peter van der Vorst. "Nu ook de betrokkenen zijn gehoord en het onderzoek van de OGCO zo goed als klaar is, vinden wij dat Matthijs in het nieuwe jaar kan terugkeren op televisie. Omdat de open en goede gesprekken met hem reeds hebben geleid tot een overeenkomst, en de presentatie van het onderzoek onlangs weer is uitgesteld, willen we niet langer wachten met het bekendmaken ervan."

LEES OOK: 7 opvallende dingen die je moet weten over Matthijs van Nieuwkerk, de van zijn voetstuk gevallen DWDD-presentator