Facebook-topman Mark Zuckerberg is voor het eerst meer dan 100 miljard dollar waard.

De 36-jarige Zuckerberg heeft 13 procent van alle aandelen van Facebook. Hij zag zijn vermogen dit jaar met 22 miljard dollar groeien, berekende persbureau Bloomberg.

Zuckerberg geeft een flink deel van zijn fortuin weg. Hij heeft de Giving Pledge getekend en richtte samen met zijn vrouw het Chan Zuckerberg Initiative op.

Mark Zuckerberg is pas 36, maar hij heeft nu al een mijlpaal bereikt die slechts drie personen eerder behaalden: een vermogen van meer dan 100 miljard dollar. 

Volgens persbureau Bloomberg is het vermogen van de Facebook-oprichter dit jaar met 22 miljard dollar gegroeid. Daarmee is Zuckerberg 100,5 miljard dollar waard, goed voor de derde plek op de Bloomberg Billionaires Index.

Zuckerberg moet alleen Amazon-baas Jeff Bezos en voormalig Microsoft-topman Bill Gates voor laten gaan, die ook meer dan 100 miljard dollar bezitten. Ook de Franse zakenman Bernard Arnault, topman van luxegoederenmaker LVMH, passeerde eerder die symbolische grens, maar zijn vermogen is sindsdien weer teruggezakt.

Zuckerberg mag dan stinkend rijk zijn, hij leeft relatief bescheiden, zeker als je kijkt naar zijn auto’s, kleren en reizen. De Facebook-baas geeft een flink deel van zijn fortuin weg. Hij heeft de Giving Pledge getekend en richtte samen met zijn vrouw het Chan Zuckerberg Initiative op.

Lees ook op Business Insider

Lees hoe Zuckerberg en zijn jeugdliefde en huidige vrouw Priscilla Chan hun miljarden uitgeven.


In mei 2012, exact acht jaar na de oprichting gaat Facebook naar de beurs. Het is op dat moment de grootste beursgang ooit. Sindsdien heeft Zuckerberg gemiddeld 10 miljard dollar per jaar toegevoegd aan zijn vermogen.

Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Bron: Fortune


Ondanks zijn status als één van de rijkste techondernemers houden Zuckerberg, zijn vrouw Priscilla Chan en hun twee jonge dochters er een relatief bescheiden levensstijl op na.

Foto: Mark Zuckerberg en Priscilla Chan met hun dochter Max. Bron: Facebook

Net als veel andere toonaangevende figuren in Silicon Valley heeft Zuckerberg zo zijn favoriete kleding. Hoewel zijn grijze T-shirts en hoodies er vrij eenvoudig uitzien, zijn ze veel duurder dan ze lijken. Volgens verschillende media zijn ze ontworpen door luxe merken en kosten ze honderden tot zelfs duizenden dollars per stuk.

Foto: Drew Angerer / Staff

Bron: Business Insider, GQ


Zuckerberg staat erom bekend dat hij in relatief goedkope auto’s rijdt. Zo is hij gespot in een Acura TSX, een Volkswagen Hatchback en een Honda Fit die geen van allen meer dan 30.000 dollar kosten.

Foto: Getty Images/Kevork Djansezian

Bronnen: Business Insider, CNBC


Wel zou hij in 2014 een Pagani Huayra hebben aangeschaft. Zuckerberg telde naar verluidt 1,4 miljoen dollar neer voor de Italiaanse sportwagen die een topsnelheid heeft van 370 km/u.


Er is één ding waar Zuckerberg wel veel geld in steekt: huizen. In mei 2011 koopt hij voor 7 miljoen dollar een huis van 464 vierkante meter in Palo Alto. Het jaar daarop koopt hij grond op rondom het huis. Uiteindelijk geeft hij meer dan 30 miljoen dollar uit om vier huizen in zijn bezit te krijgen. Hij wil ze tegen de vlakte gooien en opnieuw gaan bouwen.

Foto: Zillow

Bron: San Francisco Chronicle, CNBC


Hij heeft ook een huis in de stad, in het Mission District in San Francisco. Hij kocht het 464 vierkante meter tellende huis in 2013 en heeft er voor een miljoen euro aan verbouwd. Zo is er een tuinhuis en een volledig nieuwe keuken gekomen.

Foto: Het huis van Zuckerberg is vlak bij het Dolores Park in San Francisco. Bron: Flickr/Brad Greenlee

Sron: Curbed San Francisco


In 2014 breidt Zuckerberg zijn vastgoedportfolio uit naar de Stille Oceaan, waar hij 100 miljoen dollar neertelt twee terreinen op het eiland Kauai: een voormalige suikerrietplantage van 145 hectare en een stuk wit strand van 159 hectare. Volgens Zuckerberg hebben hij en Chan het land gekocht omdat ze “de natuurlijke schoonheid willen behouden”.

Foto: Trulia

Bron: Business Insider, Forbes


Zuckerberg reist nauwelijks voor zijn plezier. Maar als hij reist, dan betaalt Facebook de rekening. Met alle veiligheidsmaatregelen kostte dat het bedrijf in 2019 ruim 23 miljoen dollar.

Foto: Mark Zuckerberg/Facebook

Bron: Business Insider


Zuckerberg heeft absolute controle over de toekomst van Facebook. Hoewel hij slechts 13 procent van het bedrijf bezit, heeft hij veel aandelen met tien keer zoveel stemrecht. Door die ‘superaandelen’ heeft Zuckerberg effectief meer dan de helft van het stemrecht.

Foto: Tumblr

Bron: Business Insider


Maar Zuckerberg wil het grootste deel van zijn vermogen weggeven. Hij heeft de Giving Pledge getekend, samen met onder andere Bill Gates, Warren Buffett en meer dan 100 andere miljardairs die beloven het grootste deel van hun rijkdom te schenken aan goede doelen. Hij is van plan tijdens zijn leven 99 procent van zijn Facebook-aandelen te verkopen en in zijn eigen goededoelenorganisatie te stoppen.

Foto: Beck Diefenbach/Reuters

Bron: Business Insider


 

Het grootste deel van zijn Facebook-aandelen gaat naar het Chan Zuckerberg Initiative, een goededoelenorganisatie die hij in 2015 samen met zijn vrouw heeft opgericht. Die organisatie richt zich op “gepersonaliseerd onderwijs, het genezen van ziektes, mensen met elkaar verbinden en sterke gemeenschappen bouwen.”

Foto: AP

Bron: Business Insider


Het Chan Zuckerberg Initiative pakt zowel lokale als wereldwijde problemen aan. Zuckerberg en Chan hebben onder meer 3 miljard dollar geïnvesteerd in onderzoek dat alle ziektes voor het einde van de eeuw de wereld uit wil helpen.

Foto: Rick Wilking/Reuters

Bron: Business Insider


Lees meer over Mark Zuckerberg: