Mark Rutte wil door als VVD-leider en hoopt na de verkiezingen in maart opnieuw premier te worden. Rutte is vrijdag namens het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de VVD.

“Ik ga door. Ik voel een ongelooflijke drive om door te gaan”, aldus Rutte tegenover De Telegraaf. Hij belooft een volgende termijn helemaal uit te dienen en zal niet tussentijds voor een andere baan te kiezen (Hoi, Dick Advocaat!).

Als Rutte er niet in slaagt om met de VVD de grootste partij te worden en de premier te leveren, dan zal Rutte in de Tweede Kamer plaatsnemen. Hij zat in 2003 kortstondig in de Kamer en van 2006 tot oktober 2010. Hij is ook staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken geweest.

Rutte zegt sorry

Rutte biedt zijn excuses aan voor de verkiezingsbeloftes die hij deze kabinetsperiode niet heeft kunnen waarmaken. “Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor”, zegt de bewindsman in het interview.

De premier baalt vooral van het feit dat hij zich niet heeft gehouden aan zijn belofte van duizend euro voor elke werkende Nederlander. “Ik stond simpelweg voor de keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico’s hebben gelopen.”

Rutte zegt de les te hebben getrokken dat een politicus beloftes kan doen over de doelen die hij wil halen, maar beter niet over de manier waarop die bereikt kunnen worden.

Kritisch op Wilders

In het interview toont de VVD-leider zich verder tevreden over de samenwerking met coalitiegenoot PvdA, al noemt hij de sociaal-democraten ook "niet de logische coalitiepartner".

Over Geert Wilders is Rutte uiterst kritisch. Zolang de PVV-leider zijn uitspraken over minder Marokkanen in Nederland niet terugneemt "is het überhaupt onmogelijk om ooit in een kabinet samen te werken, maar ook al zou hij die uitspraak terugnemen, dan nog verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen samenwerking", aldus de premier.

Droomkandidaat

Volgens partijvoorzitter Henry Keizer van de VVD is Rutte de droomkandidaat voor de liberalen. "Mark Rutte heeft in de afgelopen moeilijke tijden bewezen dat hij veel voor Nederland voor elkaar krijgt. Hij is enorm gemotiveerd om ons land, op basis van wat al in werking is gezet, stappen verder te brengen zodat Nederland een nog mooier land wordt dan het al is."

De 49-jarige Rutte leidt de liberalen al sinds 2006 en is premier sinds 2010. Hij is aan zijn tweede kabinet bezig. Zijn eerste kabinet met CDA en gedoogsteun van de PVV kwam vroegtijdig aan zijn einde. Zijn tweede kabinet van VVD en PvdA is sinds 2012 aan de macht. In maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer.

VVD in de peilingen

De liberale partij staat in de peilingen afhankelijk van het onderzoeksbureau bovenaan of tweede achter de PVV. De partij heeft nu veertig zetels in de Tweede Kamer. Als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, worden dat er volgens de peilingen wel minder. Het verkiezingsprogramma wordt in oktober bekendgemaakt.

Het besluit van Rutte om nog een keer lijsttrekker te worden komt niet als een verrassing. Het wordt de vierde keer dat hij lijsttrekker wordt. Zijn positie binnen de partij is onomstreden. Onder de VVD-leden is hij bijzonder populair.